“Kan inte fortsätta med business as usual”

Från cykelskola och gå-tävling till en digital klimatguide. I Luleå pågår den gröna omställningen för fullt.

– Vi kan inte fortsätta med business as usual. Alla kan göra någonting, säger Helena Lindvall, projektledare för hållbart resande på Luleå kommun.

2008 antog politiken i Luleå Vision 2050. Den innebär bland annat att kommunen ska bidra till en mer hållbar konsumtion och göra omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna. En av satsningarna är Returpunkt som öppnade på Köpmantorget i centrala stan i början av mars.

– Det var egentligen tänkt som en mini-återvinningscentral. Men projektet utvecklade sig under tiden vi jobbade med det. Nu är det en samlingsplats för olika aktörer som vill göra Luleå mer hållbart, berättar Jenny Widmark, hållbarhetschef på Luleå Miljöresurs som driver samverkansprojektet.

Returpunkt är en samlingsplats för aktörer som vill göra Luleå mer hållbart. Jenny Widmark, hållbarhetschef på Luleå Miljöresurs som driver samverkansprojektet och Helena Lindvall, projektledare för hållbart resande på Luleå kommun tycker att konceptet borde finnas i alla städer.

Ena halvan av den stora lokalen rymmer second hand-butiken Samlat. Kläderna från de olika aktörerna är lika noga utvalda som de är snyggt komponerade på klädställningar och provdockor. Tanken är att butiken ska bli något av en inkörsport för de som vanligtvis inte handlar begagnade kläder.

I den andra delen hänger några glasvaser, omgjorda till lampskärmar, som inspiration till återbruk. På plats finns även Sömnadskollektivet, Sopsamlarmonster som ska lära barn att källsortera och ett cykelbibliotek.

– Det har funnits ett stort intresse av att låna och testa de olika cyklarna som kommunen äger. Sedan är cykelbiblioteket en tillgänglighetsfråga. Det är kostnadsfritt att låna vilket möjliggör för fler att cykla mer i sin vardag, säger Helena Lindvall, projektledare för hållbart resande på Luleå kommun.

Varför är det viktigt att Returpunkt finns i Luleå?

– Det borde finnas i varenda stad! Vi kan inte fortsätta med business as usual. Luleå måste ju, precis som alla andra städer, ta sitt ansvar. Alla kan göra någonting. Det är jag helt övertygad om, säger Helena Lindvall.

Hjälp att göra klimatsmarta val

Den gröna omställningen pågår för fullt. Flera kommunala insatser görs för den fysiska miljön. Att göra det enklare att cykla, gå och åka kollektivt. Andra projekt är inriktade på att åstadkomma en beteendeförändring hos befolkningen. Ett av dem är kLÅ, Klimatsmart Luleå. En digital guide som ska hjälpa invånarna att göra klimatsmarta val i vardagen.

– Förhoppningen är att det inte ska kännas övermäktigt att göra aktiva val för miljön. Att det ska bli en självklarhet, säger Sebastian Olsson, kommunikatör för kLÅ.

Amanda Lundbäck, Sebastian Olsson, och Ebba Svonni startade projektet kLÅ vid sidan om sina gymnasiestudier våren 2019. Efter examen 2020 driver de fortfarande projektet ideellt.

Sebastian Olsson, Amanda Lundbäck och Ebba Svonni startade projektet vid sidan om sina gymnasiestudier våren 2019. Nu är hemsidan byggd. Nästa steg är att hitta fler engagerade människor som vill hjälpa till att skapa innehåll. När guiden är klar ska den omfatta både kunskap och konkreta verktyg för att göra skillnad.

Spelar det någon roll vad vi gör på individnivå i Luleå?

– Ja! Ofta pratar vi om plastöar där borta. Och då kanske det är svårt att relatera. Genom kLÅ vill vi visa hur vi i Luleå påverkas – för det gör vi. Lika mycket som någon på andra sidan jorden. Därför måste alla dra sitt strå till stacken. Många bäckar små, säger Amanda Lundbäck, projektledare för kLÅ.

FAKTA: Händer i Luleå

  • #Engångföralla – Utmanar privatpersoner att gå kortare sträckor istället för att ta bilen. Gå-tävling, evenemang och insatser på stan.
  • #Viresergrönt – Tävling för arbetsplatser där dem som gjort flest insatser för ökat grönt resande under ett år vinner.
  • Sommarrörelsen – Inspirerar till aktiv och hållbar transport med roliga inslag runt om i Luleå under sommaren. Jobbar även med påverkan för korrekt trafikbeteende.
  • Aktiva skoltransporter – Ett innovationsprojekt mellan Luleå kommun och LTU som ska få fler att cykla och gå till skolan.
  • Cykelskola ­– Luleå kommun, Cykelfrämjandet, Vilda Kidz med flera jobbar för att fler ska kunna cykla.
  • Cykelauktion – Övergivna cyklar på stan tas om hand och auktioneras ut.
  • Cykelmingel – Forum för cykelfrågor. Föreläsningar och mötesplats för privatpersoner, tjänstepersoner och politiker.
  • Returpunkt – Projekt som drivs av Luleå Miljöresurs i samverkan med Luleå kommun, Stadsbyggnadsförvaltningen, Arbetsmarknadsförvaltningen, Lulebo, Diös, Återvinningsmarknaden Kronan, Sömnadskollektivet, Rädda barnen, Röda Korset och PMU.
  • KLÅ, Klimatsmartluleå – En guide och hemsida för att fler Luleåbor ska leva klimatsmart. https://www.klimatsmartlulea.com/ Länk till annan webbplats.
  • F/act Movement – Projekt som ska bidra till att mode blir mer hållbart. Luleå Miljöresurs leder Luleå kommuns bidrag i det nationella projektet F/ACT Movement. Syftet med projektet är att utbilda och inspirera till att använda modeintresset som en aktiv handling för att minska klimatavtrycket.
  • Cykelställ – Under våren 2021 utökar kommunen antalet mobila cykelställ.
  • Invigning Haparandabanan – Tåglinjen från Boden till Haparanda via Kalix invigs våren 2021.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Returpunkt: Tomas Bergman

Foto kLÅ: Sebastian Olsson

Logotyp