Markus brinner för samhällets säkerhet

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan träffar vi Markus Wede som är ny informationssäkerhetschef samt säkerhetsskyddschef på kommunstaben.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Markus Wede, säkerhetsskyddschef och informationssäkerhetschef på Luleå kommun.

Hej Markus! Vad innebär det att vara säkerhetsskyddschef/informationssäkerhetschef?

– Det är en tjänst som innefattar ganska många frågor, bland annat ansvaret över informationssäkerheten och arbetet med GDPR. Som säkerhetsskyddschef ansvarar jag för att det finns rutiner och policys i verksamheten. Jag stöttar även mina kollegor på informationssäkerhetsenheten i deras arbete och ser till att vi är på rätt spår.

Hur länge har du jobbat inom Luleå kommun?

– Jag började den här tjänsten den 3 augusti, men har även arbetat inom Luleå kommun när jag var yngre.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har en yrkesbakgrund inom flygbranschen där jag arbetat i många år som bland annat säkerhetschef, säkerhetsansvarig och beredskapssamordnare. Jag har också jobbat som säkerhetssamordnare och säkerhetsskyddschef vid Askersunds kommun.

Hur kom det sig att du valde det här yrket?

– Jag har alltid haft ett intresse för demokrati och samhälle. Det började redan när jag var liten. På gymnasiet valde jag inriktning mot kris- och beredskapshantering och fortsatte sedan på samma spår med högskolestudier. Det är säkerhetsfrågor som jag brinner för helt enkelt.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

– Att få sätta en egen prägel på säkerhetsskyddet och bygga upp det från grunden. Samt att få till ett systematiskt och kontinuerligt arbete. Att säkerhetsarbetet ska uppfylla de lagkrav som finns och samtidigt vara effektivt och integrerat i det vardagliga arbetet. Det ska bli spännande och utvecklande att få arbeta med dessa frågor tillsammans med mina kompetenta kollegor på den nystartade informationssäkerhetsenheten.

Vad ser du för utmaningar med ditt arbete?

– Det är ett ganska brett område som kräver mycket utbildning för att man ska kunna arbeta på rätt sätt. Jag tror att det är ganska lätt att man börjar dra i alla trådar samtidigt. Det är därför viktigt att skapa en stabil grund som man kan arbeta utifrån.

Vem är Markus Wede?

  • Ålder: 32 år
  • Yrke: Säkerhetsskyddschef samt informationssäkerhetschef 
  • Det bästa med Luleå: Att det är nära till allt, till naturupplevelser och framför allt den fantastiska skärgården. 

Text och foto: Matilda Frölin

16 september 2020

Logotyp