När teven kom till Luleå

Nu är Stadsarkivets nya bildbok klar. Den heter ”Luleå under 60-talet – Ett urval från fotografen Gunnar Bergboms reportagebilder” och handlar om Luleås tillväxtår där nya bostadsområden som Kallkällan och Mjölkudden byggdes, popmusiken slog igenom och televisionen kom till Luleå.

Nyfikenheten på den nya tv-tekniken var stor. Införandet hade förberetts under hela 1950-talet och norra delen av Sverige var sist ut.

De första test-TV-sändningarna som kunde ses i Luleå av någorlunda kvalitet gjordes 1960 via Vännässändaren. Med hjälp av en antenn kunde man, ofta med flimrande eller rullande bild, se OS i Rom eller valprogram med de olika partierna eftersom det var valår. Strax dyker tv-serier som Lassie, Perry Mason och Husmodershalvtimmen upp i rutan. 

Nyfikenheten på det nya mediet var stor. Fast i början syntes mest bara snöfall och myrornas krig. Klara kvällar sades ge den bästa bilden. Här ses TV-tittare i Luleå i december 1961.

”Gör din egen rombantenn”

I väntan på att Älvsbysändaren skulle slås igång hösten 1961, var tidningarna fulla av artiklar om tv-teknik, sändare och antenner. Eftersom en antenn som bara skulle behövas under testperioden kunde kosta flera hundra kronor, tipsade chefen för Luleås radiosektion om att man kan göra en egen antenn av antenntråd för några kronor.

Det viktiga var att den riktades åt rätt håll och hade formen av en romb, ju högre dess bättre. En annan möjlighet var att spänna tråden mellan två byggnader, stolpar eller träd, en lösning som passade främst i glesbygd. Antennernas förfulning av landskapet diskuterades också vid tiden.

Försälningsjippo för tv-apparater med rymdgubbar med ansikten i form av tv-apparater.

Rymdtemat var populärt under hela 1960-talet. Här invigs Curt Thylins Radio och TV på Skeppsbrogatan i maj 1961.

TV-försäljningen slog rekord

Det första året efter att Älvsbysändaren startade gick försäljning och montering av TV-apparater för högtryck. Installatörer och servicemän jobbade dygnet runt och togs emot nästan som hjältar i hemmen. Branschen uppskattade att omkring 50–60 procent av hushållen skulle komma att ha TV i framtiden.

En 17-tums TV-mottagare kostade 1961 omkring 1400 kronor, ungefär en halv månadslön. Enligt branschen var 23-tummaren populärast.

År 1957 var 30 procent av alla sålda TV-apparater tillverkade i Sverige och 1965 var siffran över över hälften. Televisionens ankomst innebar en uppgång för en hel bransch. Ytterligare en stor rusch upplevde branschen när färg-TV:n kom alldeles i början av 1970-talet.

Åhörare lyssnar på information om nymodigheten TV.

På många radioaffärer, här Domus Radio, hålls i oktober 1961 så kallade ”teknikträffar” där köpsugna får information om tv-apparater, tum-storlekar, antenner, montering och service.

framsida bildboken

FAKTA

  • Läs mer i stadsarkivets bildbok Luleå under 60-talet – Ett urval från fotografen Gunnar Bergboms reportagebilder.
  • Boken kostar 250 kronor.
  • Köpställen:
    Luleå Turistcenter Kulturens hus, mån-fre 10.00-17.00
    Stadshusets reception, mån-fre 08.00-17.00
    Stadsarkivet Stadshuset, mån-fre 09.00-16.00

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ulrica Öhman

Foto: Gunnar Bergbom/Luleå kommuns stadsarkiv

Logotyp