Problemlösare med många idéer

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan träffar vi Björn Johansson som jobbar som lokalsamordnare på socialförvaltningen.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Björn Johansson, lokalsamordnare på socialförvaltningen.

Hej Björn! Vad gör du på jobbet?

Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter, men det mesta är kopplat till att omhänderta och anpassa våra lokaler och fastigheter utifrån verksamheternas behov. Förutom alla lokaler ansvarar jag även exempelvis för förvaltningens bilpool och parkeringsplatser. Det handlar till stor del om att skapa förutsättningar som gagnar både personal och brukare.

Vad har du för bakgrund?

Jag är bland annat utbildad till civilingenjör inom samhällsbyggnadsteknik. Innan mina hittills fem år på kommunen har jag arbetat många år inom fastighetsbranschen med olika uppdrag. Och så är jag snickare också, vilket jag har nytta av i jobbet många gånger.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag får använda min kreativa sida. Utmaningen att hitta bästa och gärna billigast möjliga lösningar på problem. Upplevelsen att det jag gör spelar stor roll för många. Socialförvaltningen har ju en omfattande verksamhet och jag bidrar med en del. Jag brukar säga ”synd att vi behövs, men tur att vi finns”.

Har coronapandemin påverkat ditt arbete?

Ja, bland annat har vi endast kunna genomföra akuta felavhjälpningar i många av våra fastigheter. Mindre viktiga åtgärder får vänta.

Och apropå att hitta lösningar så har jag tillsammans med snickeriet på Jobbcenter Södra tagit fram en idé om ett mötesbord som möjliggör möten med anhöriga på våra äldreboenden. Dagverksamheten Jobbcenter Södra tillverkar skärmar som monteras på bord. Man sitter på bra avstånd, man ser varandra och kan samtala, men man är skyddad av skärmen. Bra också att brukarna på dagverksamheten bidrar med en fin arbetsinsats. Borden kommer att börja användas inom kort.

Hur ser framtiden ut?

Vi planerar just nu för socialförvaltningens flytt till fastigheten Mården (fd Vattenfall) i centrala Luleå nästa år. Det är många bitar som ska falla på plats, exempelvis utformning av lokaler.

Vad ska du göra på semestern?

Jag gillar att bygga och har nyligen renoverat mitt tvåhundra år gamla hus i Boden. I sommar ska jag vara hemma och bygga klart ett stort garage.


Vem är Björn Johansson?

Ålder: 62 år
Yrke: Lokalsamordnare
Det bästa med Luleå: Även om jag bor i Boden så uppskattar jag närheten till service och handel i Luleå och givetvis allt vackert med vatten runtomkring.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Bild: Luleå kommun

Logotyp