”Vår kamratanda betyder mycket”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Johan Grimståhl som jobbar som brandman och ställföreträdande styrkebefäl på räddningstjänsten i Luleå.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Som brandman har Johan Grimståhl till uppgift att hindra och begränsa skador som kan inträffa vid till exempel bränder, olyckor och extrem väderlek.

Hej Johan! Vad gör du på jobbet?

– Våra dagar ser väldigt olika ut, det är allt från bränder till trafikolyckor och drunkningar. Just nu är det en del markbränder när det är torrt i skog och mark. Vi övar också mycket för att kunna hantera händelser av olika slag.

– I rollen som styrkebefäl är jag gruppchef för ett arbetslag och ansvarig för våra uppgifter när vi är ute på olyckor och bränder.

– Alla brandmän är indelade i olika enheter som vi jobbar i när vi inte är ute på larm. Min enhet heter Lärande och kvalitet. Där utvärderar vi våra insatser vid bränder och olyckor för att lära oss och bli bättre. Vi jobbar även med olika projekt för att testa nya metoder och ny utrustning.

Ni har nyligen flyttat till en ny räddningsstation. Vad är det bästa med den?

– Att den är anpassad efter de krav och önskemål som finns på en modern räddningsstation. Vi från verksamheten har fått vara med redan från planeringsstadiet. Ett prioriterat område har varit det som kallas ”Friska brandmän”. Att vi nu har ett bra flöde för att sanera både personal, fordon och utrustning som förorenats vid en händelse.

– Den nya stationen har också gemensamma fikarum och dagrum. Det blir lättare att umgås med de andra avdelningarna och verksamheterna, så vi kan samarbeta ännu bättre.

Är det något du saknar från den gamla stationen?

– Det enda jag saknar är det centrala läget. Men vår nya station hade inte kunnat byggas på den gamla tomten. Så fördelarna med den plats vi har nu väger över.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det första jag tänker på är vår starka laganda och kamratskap inom skiftlaget. Vi är med varandra dygnet runt, året runt. Vi skrattar, gråter, är arga och lär känna varandra på ett särskilt sätt som skiljer sig från andra branscher. Vår kamratanda betyder mycket.

Vilken är den svåraste delen av jobbet?

– När vi får vara med om otrevliga händelser som berör. Men vi är tränade för det. Vi pratar mycket inom laget om jobbiga saker och om vi behöver så kan vi få proffsstöd från till exempel Kommunhälsan. Rent privat så är det tufft att vara borta kvällar och helger från familjen.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i Kallax utanför Luleå. Jag gjorde lumpen som räddningsman, och sökte sedan sommarvikariat på räddningstjänsten i Luleå 2003. Därefter gick jag brandskolan som det då hette, och har även jobbat fem år i Stockholm som brandman. 2011 flyttade vi tillbaka till Luleå. På senare år har jag också gått en räddningsledarutbildning. Jag har jobbat inom räddningstjänsten hela mitt yrkesverksamma liv och trivs jättebra.

Till sist, hur har coronapandemin påverkat jobbet?

– Vi har haft besöksförbud på stationen sedan mars 2020. Vi går på ett anpassat schema för att minimera skiftbyten och har särskilda rutiner för överlämning. Alla avdelningar har fått göra omprioriteringar i sina uppgifter för att anpassa verksamheten efter omständigheterna. Sedan så följer vi så klart de råd som gäller och är extra noga med hygienen.

Personligt om Johan Grimståhl

  • Yrke: Brandman och stf styrkebefäl
  • Ålder: 38
  • Bor: Gultzaüudden
  • Intressen: Umgås med familj och vänner. Vintertid är det mycket ishockey, då jag är hockeytränare åt båda sönernas lag. Hela familjen gillar också att åka slalom. Och nu är båten sjösatt, så jag ser fram emot sköna dagar i skärgården.
  • Det bästa med Luleå: Närheten till friluftsaktiviteter, både fjäll och skärgård inom rimliga avstånd.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Frank Rizo

Logotyp