"Vi skapar trevliga besöksmål"

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Lisa Lundstedt som jobbar med Bottenvikens skärgård.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Lisa Lundstedt är limnolog, det vill säga en biolog som är specialiserad på sötvatten. Det blev hon för att hon ville rädda Östersjön.

Hej Lisa! Vad jobbar du med?

– Jag är samordnare för Bottenvikens skärgård kommunsamverkan. Det är ett samarbete mellan de fem nordligaste kustkommunerna som samlar hela kustområdet från Haparanda till och med Skellefteå.

Vad gör du på ditt jobb hela dagarna?

– Jag har ett varierat uppdrag men i huvudsak syftar det till att skapa förutsättningar så att vi kan nyttja och avnjuta skärgården på ett hållbart sätt. Vi skapar trevliga besöksmål och möjligheter att ta sig ut så att folk som bor här ska trivas och de som inte bor här ska besöka detta område. Just nu lägger vi grunden för det gemensamma arbetet under de kommande tio åren genom att ta fram en strategi för vad vi vill uppnå.

– Vi planerar även mer konkret för framtiden genom en förstudie som handlar om kommande satsningar i Bottenvikens kust och skärgård. I mitt dagliga arbete samarbetar jag med personer från de fem kustkommunerna men även med andra, exempelvis destinationerna och länsstyrelserna.

Kan du ge något exempel på vad ditt och dina kollegors arbete bidragit till?

– Tack vare att vi sökt och fått pengar till olika projekt så har vi gjort skärgården mer tillgänglig och attraktiv. Vi har byggt uthyrningsstugor, bastur, bryggor, grillplatser och lagt spång på öarna. Muddringen av Trollerisundet och tillgänglighetsanpassningen av till exempel Klubbviken är också sådant som gjorts inom vår verksamhet. Vi har även satt upp informationsskyltar och tagit fram en folder.

– Allt detta skapar en efterfrågan om att få komma ut i skärgården och förutsättningar för till exempel turbåtstrafiken och besöksnäringen i stort. Detta leder i sin tur till att vi utvecklar näringslivet i regionen, inte minst på landsbygden, då turistföretagens kunder till exempel köper mat och tankar under sin vistelse här.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mitt jobb är omväxlande. Jag sitter oftast inne på kontoret men arbetar hela tiden med olika saker. Eftersom jag jobbar med utvecklingsfrågor så har jag möjlighet att använda min kompetens och kreativitet, vilket jag uppskattar.

– Dessutom är det givande att få arbeta i det nätverk av kunniga människor som jag har omkring mig. Jag tycker också att det är roligt att jobba i Kulturens hus med en massa olika yrkesgrupper inom kultur och fritid.

Var har du för utbildning och var har du jobbat tidigare?

– Jag är limnolog, det vill säga en biolog som är specialiserad på sötvatten. Det blev jag för att jag ville rädda Östersjön! Innan jag började på mitt nuvarande jobb så var jag vattenvårdsdirektör på Vattenmyndigheten på länsstyrelsen. Nu har jag jobbat här på Luleå kommun i ungefär 1,5 år.

Vad är det bästa med skärgården här uppe?

– Det bästa är att den är så varierad. Här finns allt från klipphällar till mjuka, fina sandstränder. Vi har också glädje och nytta av vår skärgård året om med ljusa sommarnätter och isvägarna som är körbara under vintern. Sedan så mår vattnet i sig bättre här uppe än söderut. Det är till exempel inte lika övergött som i Östersjön.

Brukar du själv vara ute mycket i skärgården?

– Jag är en del ute i skärgården. Vi har en liten båt som vi brukar tälta i och så brukar vi fiska. Dessutom bor jag i Kallax, alltså alldeles vid kusten. Hela min uppväxt har jag åkt segelbåt så jag trivs väldigt bra på vatten över huvud taget.

Vad gör du annars på fritiden?

– Jag tycker mycket om att vara i naturen - vid, på eller i vatten. Det jag går igång mest på är att bada och det gör jag gärna långt in på hösten. För någon som inte provat så går det inte att förklara hur härligt det är med kalla höstbad.

Vem är Lisa Lundstedt?

  • Yrke: Samordnare för Bottenvikens skärgård kommunsamverkan
  • Bor: Kallax
  • Bäst med Luleå: Skärgården så klart och Råne älvdal

Text och foto: Marina Wikberg

Logotyp