Why not try Norrland?

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I första delen av Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi Elin Parmhed:

– Jag har verkligen hittat det jag vill göra här.

Solen reflekterar sig i isen nere i hamnen. Folk på skridskor svischar förbi medan en lapphund stolt drar en pulka med en liten passagerare där bak. Platsen för tankarna till stillhet snarare än fart och fläkt, och här på isbanan promenerar två tjejer i för stora skoteroveraller. Det ser både iögonfallande och naturligt ut på samma gång.

Elin Parmhed flyttade från Stockholm till Luleå för ett par år sedan. Här hittade Elin det hon vill göra. Nu driver hon nu eget företag inom konst och illustration.

Overallerna inhandlades två år tidigare, när Elin Parmhed och hennes flickvän tog sitt pick och pack och flyttade från Stockholm till Luleå.

– Folk gick ju runt i täckkjolar och termobrallor. Så kallt är det väl inte, tänkte vi. Men det gick någon dag och sedan insåg vi att vi hade fel, säger Elin och skrattar.

De började fundera över att prova på livet i Luleå när en bekant till Elins flickvän Johanna föreslog att de skulle flytta upp. Och why not try Norrland, som Elin säger.

Utan att riktigt ha en plan, tog de för två år sedan sina alldeles för kalla kläder och flyttade 90 mil norrut.

– Naturen här är helt otrolig. På en kvart är du ute där det inte finns en kotte, och där det är vackert överallt! Vi föll direkt.

Det här är det första reportaget om människor som flyttat till Luleå, och här träffas alla på Clarion Hotel sense för att utbyta erfarenheter.

I deras lite kaotiska, men hemtrevliga, centrumlägenhet står det konst överallt. På golvet, längs väggarna och på stafflin. I Luleå hittade Elin inte bara vacker natur. Här fick hon tid och utrymme för sin stora, inre värld som det inte riktigt fanns plats för i Stockholm. Här hittade hon tillbaka till att rita, som hon gjorde när hon var liten.

Sedan flytten till Luleå har Elin illustrerat sin egen barnbok, ställt ut på både Konst i det gröna och i en av Luleås gallerior under shoppinghetsens prime time – Black Friday och skyltsöndag.

– Jag har verkligen hittat det jag vill göra här. Det finns inte så många traditionella gallerier och konsthallar här uppe vilket gör att jag behöver tänka utanför boxen för hur jag kan nå ut med min konst. Men det är också då det kan uppstå spännande saker, och det finns det verkligen gott om utrymme för i Luleå.

Kreativ islossning

Hon tänkte aldrig att hon kunde måla på riktigt. Men så plötsligt, när hennes tjej kom tillbaka från en burlesquekurs, hade Elin börjat måla. Det var som att någonting hade släppt.

– Det låter flummigt men det var som en pånyttfödelse.

Hon häller ut gul färg på en palett, doppar en målarkniv i färgen och drar den sedan över duken. Efter bara ett litet tag är duken full av färger. Gult, blått och grönt bildar ett fantasifullt och ganska abstrakt landskap.

– Att måla gör mig glad och då vill jag dela med mig av det. Jag vill att konsten ska sätta igång något i betraktaren, att personen ska bli glad och inspirerad.

Tillbaka till isvägen, där deras rosa och lila skoteroveraller minst sagt sticker ut i den annars dova färgskalan. Till platsen de först föll för, som fick dem att stanna kvar och som fick Elin att börja måla.

– Naturen här uppe ger mig ett lugn som gör det enklare att tänka. Kanske är det därför jag började måla i just Luleå, säger Elin Parmhed.

Vem är Elin Parmhed?

  • Ålder: 38 år.
  • Gör: Egenföretagare inom konst och illustration.
  • Uppvuxen: På Södermalm i Stockholm.
  • Bor: I centrala Luleå.
  • Favoritplats i Luleå: Båtbryggan i Södra hamn är magisk sommartid. Isvägen är svårslagen vintertid.
  • Beskriv Luleå med tre ord: Vackert, discobilar, kreativt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ellen Althén

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp