Aktivt och lekfullt på Hemlängtan 2019

I helgen avlöpte för fjärde året i rad arrangemanget Hemlängtan i Stockholm. I år höll man till på Junibacken, till många barnfamiljes glädje. På eftermiddagen ordnades boulespel på Liljeholmen för en mer vuxen målgrupp. Besökarna gavs tillfälle till lekfulla och aktiva möten med representanter från Luleåregionen, och förhoppningsvis framtida arbetsgivare.

Cirka 25 företag och organisationer från Luleåregionen fanns på plats för att locka hemvändare och kompetens till regionen. Arrangemangets cirka 400 besökare mötte deltagare och utställare från Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn och Kalix.

Hemlängtan bjöd in till lek på Junibacken, Astrid Lindgrens sagovärld, vilket lockade främst målgruppen barnfamiljer.

ung man

Karl-Henrik Dagman på Luleå kommuns kommunikationskontor, har deltagit i Hemlängtan samtliga år. Han upplever att för varje år blir besökarna allt mer målinriktade och intresserade av att flytta upp.

– Ett tiotal familjer som jag och mina kollegor träffade är redan på väg till Luleå. Vissa har redan köpt hus och letar nu arbete. Andra har redan arbete och söker bostad. Närhet till far-och morföräldrar och ett enklare naturnära liv lockar många. Att exempelvis kunna ta cykeln till jobbet rankas högt. Det är just sådant som Luleå kan erbjuda, säger Karl-Henrik Dagman (bild till höger).


Samarbete ger styrka

De lekfulla inslagen under Hemlängtan varvades med presentationer och information om vad Luleåregionen kan erbjuda med bland annat Luleås kommunalråd Niklas Nordström och Li Skarin, VD på Luleå Näringsliv AB.

– Vi är mycket nöjda med dagen och det intresse som vi möttes av. Det är återkommande aktiviteter som dessa vi behöver genomföra för att locka hem fler. När samtliga kommuner i Luleåregionen går ihop och samarbetar blir vi starka, säger Niklas Nordström.

Många olika företag

De cirka 400 besökarna fick ta del av den bredd som Luleåregionen har. Allt ifrån bioraffenaderi, matproducent, kemiföretag, företag som digitaliserar gruvor till rekryteringsbolag, medieproducenter och kommuner.

– Det är positivt att vår region har så många olika brancher att erbjuda alla med hemlängtan, avslutar Karl-Henrik Dagman.

De lekfulla inslagen under Hemlängtan varvades med presentationer och information om vad Luleåregionen kan erbjuda med bland annat Luleås kommunalråd Niklas Nordström (till vänster) och Li Skarin (mitten), VD på Luleå Näringsliv.

På eftermiddagen ordnades boulespel på Liljeholmen för en mer vuxen målgrupp.

Text: Karin Kemi

Foto: Viveka Österman

08 april 2019

Logotyp