Byggstart för Luleås nya landmärke

I dag hölls den officiella byggstarten för kvarteret Västra Stranden (Biet) vid Bergnäsbron i Luleå. Vid det som tidigare var en grusparkering ska Diös bygga kontor, lokaler och omkring 90 nya bostäder. Vid bygginvigningen deltog bland annat Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) och hon ser med stor glädje fram emot Luleås nya entré.

– Äntligen kan denna grusparkering bli en välkomnande entré till Luleå! Byggnationen av Västra Stranden innebär en viktig milstolpe för centrums utveckling, och nya förutsättningar för stark tillväxt i kommunen, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) och fortsätter:

– Med fokus på hållbarhet och hög kvalitet på arkitekturen kommer detta område bli en naturlig och trygg knutpunkt med ett flöde av människor under dygnets alla timmar. Det är med stor entusiasm vi kommer följa hur området tar form.

Vid dagens ceremoni talade bland annat kommunalråd Carina Sammeli (till höger). Från vänster Rebecca Andersson, Diös, Knut Rost, vd för Diös, Johanna Olofsson, hållbarhetschef hos Diös och Per Utterström, Nåiden Bygg.

– Det är med stor glädje vi förklarar utvecklingen av Västra Stranden som officiellt invigd. Projektet är på många sätt unikt där vi lagt mycket tid på att noga arbeta fram en produkt som kombinerar modernitet, kvalitet och hållbarhet. Genom utvecklingen av Västra Stranden ger vi kraft till fler etableringar, tillväxt och ett stärkt utbud för Luleå som stad, säger Johan Lång, affärschef på Diös i Luleå.

Diös vd Knut Rost klipper bandet och inviger bygget av Västra Stranden.

Diös vd Knut Rost klipper bandet och förklarar därmed bygget av Västra Stranden officiellt invigt. Övriga på bilden: Per Utterström, Johanna Olofsson, Carina Sammeli och Diös affärschef Johan Lång.

Översikt Västra Stranden

Skiss över det nya kvarteret intill länsstyrelsen som kommer att rymma kontor, bostäder, restaurang med mera.

Enligt Diös ska området bland annat bestå av miljöcertifierade byggnader, effektiva energilösningar, trygga mötesplatser och hållbar dagvattenhantering för att möta den stora efterfrågan på centrala lokaler och bostäder med hög miljöprestanda

Försäkringskassan är en av hyresgästerna som kommer att flytta in i första etappen som väntas vara klar under våren 2024.

Luleå får ett nytt landmärke in till centrum.

Luleå får ett nytt landmärke in till centrum.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Foto: Monika Aunes, Diös

Logotyp