Kommunen välkomnar nya studenter

I veckan anländer de nya studenterna till Luleå tekniska universitet. Luleå kommun är på plats på campusområdet för att hälsa dem välkomna till Luleå. Alla förstaårsstudenter som är eller blir folkbokförda i Luleå får ett gratis busskort under fyra månader.

Studenterna är viktiga för ett växande Luleå. Kommunen ser gärna att de stannar kvar efter avslutade studier, då både offentlig sektor och näringslivet har behov av arbetskraft. Varje folkbokförd person ger i genomsnitt drygt 60 000 kronor per år i intäkter till kommunen i form av skatter och bidrag.

När studenterna visar upp studieintyg och intyg på att de är folkbokförda i Luleå så får de ett gratis busskort som gäller fram till årsskiftet.

Den riktade folkbokföringskampanjen har pågått under flera år med goda resultat. Precis som ifjol är årets upplägg anpassat efter coronapandemin.

Det blir ingen mässa i samband med studiestarten. Istället är kommunen på plats på universitetsområdet under en tvåveckorsperiod för att ge studenterna möjlighet att hämta sina busskort utan trängsel.

Även välkomstmiddagen i Kulturens hus, där kommunen brukar bjuda studenterna på norrländsk tacomiddag, är inställd. Som ersättning får studenterna ett presentkort laddat med 150 kronor som gäller på de flesta restauranger och kaféer i Luleå. En åtgärd som också stöttar det lokala näringslivet.

Både busskort och presentkort ger studenterna möjlighet att upptäcka fler delar av Luleå utöver universitetsområdet.

FAKTA

  • Kommunens information till studenterna finns samlad på lulea.se/ltulänk till annan webbplats
  • Mellan den 23 augusti till 3 september, vardagar klockan 11–14, är Luleå kommun på plats i B-huset på Luleå tekniska universitet för att dela ut busskort till förstaårsstudenter som är eller blir folkbokförda i Luleå.
  • Busskortet gäller på alla linjer hos Luleå Lokaltrafik (LLT).
  • Villkor för att få ett busskort är att man är förstaårsstudent på Luleå tekniska universitet, studerar minst 75 procent och är folkbokförd i Luleå.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: LTU, Karin Kemi

Logotyp