Nu väntar SM för unga företagare

Årets regionala UF-mässa är avslutad. Som vanligt korades årets UF-företagare och i år blev det Mitt Norrbotten UF från Luleå Gymnasieskola. Nu väntar SM i Ung Företagsamhet den 6-7 maj i Stockholm.
– Vi är så sjukt laddade, säger Ellen Westerberg, vd i Mitt Norrbotten UF. Företaget kammade hem första plats i hela fem kategorier, dessutom en andraplats.

Mitt Norrbotten har gjort en kokbok med norrbottniska profiler. Själva produkten är budskapet – att Norrbotten är en plats för alla.
– Att det blev en kokbok har egentligen ingen betydelse, vi hade kunnat paketera vårt budskap i vilken produkt som helst, säger Alexander Pettersson, som även vann tävlingen Årets Säljare. Övriga medlemmar i Mitt Norrbotten UF heter Ellen Westerberg, Jakob Burström, Julia Åström och Tove Edström.

Konfettiregn på scenen när unga företagare prisades under mässan Entreprenörskap på riktigt. Storslam för UF-företaget Mitt Norrbotten som vann hela fem kategorier, och dessutom en andraplats.

UF-företag startas av gymnasieelever runtom i Norrbotten som en del av utbildningen. Under mässan kan eleverna delta i en rad tävlingar. Juryn består av näringslivsrepresentanter från länet. Totalt får åtta UF-företag från Norrbotten möjlighet att resa till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm.

Kunskaper som behövs

Den regionala UF-mässan Entreprenörskap på riktigt har under en hel dag fyllt Luleå Arena med härlig energi. Över 400 ungdomar i 133 UF-företag har mött kunder och nätverkat med det lokala näringslivet. Utöver de svenska UF-eleverna har det varit finska elever på plats som del av ett Interreg projekt med Uleåborg och ett samarbete med Tornio, även ryska elever har medverkat via ett utbyte med Luleå kommun.

– Alla som ställer ut på en UF-mässa är vinnare, oavsett placering i tävlingarna. Ung Företagsamhet är ett av de mest konkreta sätten vi kan jobba med tillväxt i Norrbotten. Det här är framtidens företagare vi möter på mässgolvet och det är en fantastisk känsla, säger Josefin Wäppling Bernárdzon, regionchef UF-Norrbotten.

Vinnare vid regionala UF-mässan 2019

Årets Digitala UF-företag: Go Student UF, Björknäsgymnasiet, Boden

Årets UF-lärare: Eva Öhlund, Lapplands gymnasium Jokkmokk

Årets Hållbara UF-företag: Mitt Norrbotten UF, Luleå gymnasieskola, Luleå

Årets Nätverkare: UF Alumni Jemila Aragi, Sandbackaskolan, Arvidsjaur

Årets Affärsplan: Own Your Shit UF, Luleå gymnasieskola, Luleå

Årets Tjänst: Go Student UF, Björknäsgymnasiet, Boden

Årets Vara: Mitt Norrbotten UF, Luleå gymnasieskola, Luleå

Årets Hantverk: Women Body UF, Tornedalsskolan, haparanda

Årets Innovation: Innovative Youths UF, Luleå gymnasiesskola, Luleå

Årets Utställare: Own Your Shit UF, Luleå gymnasieskola, Luleå

Årets Säljare: Alexander Pettersson, Mitt Norrbotten UF, Luleå gymnasieskola.

Årets UF-företag: Mitt Norrbotten UF, Luleå gymnasieskola, Luleå

FAKTA

  • Ung Företagsamhet Norrbotten är en partipolitiskt obunden ideell organisation som jobbar med utbildning i Entreprenörskap. Sedan 1980 har över 420 000 svenska ungdomar kunnat starta, driva och avveckla ett UF-företag som en del av sin utbildning. I Norrbotten har UF-företag drivits sedan läsåret 1992-93. I år är antalet elever som driver UF-företag fler än någonsin, hela 883 stycken från länets alla 14 kommuner har tagit chansen.
  • Läs mer på: www.ungforetagsamhet.se/norrbottenlänk till annan webbplats

Text: Karin Kemi

Foto: UF-Norrbotten

28 mars 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på twitter
Dela på twitter
Logotyp