Rutt 616 växer längs vägen

Från Gäddviksbron i Luleå till Rödberget i Boden sträcker sig Rutt 616. 33 kilometer lång och omskriven som en av de vackraste vägarna i Norrbotten. Här finns naturreservat, sevärdheter och framför allt småföretag som erbjuder lokalproducerat genom bland annat Reko Rutt 616 Luleå-Boden.

Vad är Rutt 616?

– Ett annat namn för väg 616 och ett alternativ till väg 97 med en rad lokala företag som producerar, tillverkar och odlar längs sträckan. Sedan 2015 är det också en ekonomisk förening som jobbar för att hålla byarna här aktiva och för att fler ska kunna både leva och arbeta på landet.

På bilden syns delar av Rutt 616:s styrelse. Från vänster Anna-Carin Sundqvist, Seija Fallemark, Monica Gotthold och Åsa Bergström. I gruppen Reko Rutt 616 Luleå-Boden på Facebook hittar du allt om produkter och utlämningsplatser. Det senaste tillskottet bland Reko-ringar i norr är Reko-ringen Råne Älvdal/Vitådalen.

Hur gör ni det?

– Från början handlade det om att vi faktiskt lärde känna varandra, hjälptes åt och inledde samarbeten. Sedan dess har flera nya företag bildats, vi arrangerar träffar och håller kurser. Och så startade vi projektet med Reko Rutt 616 Luleå-Boden 2017, då var vi faktiskt den enda Reko-ringen norr om Örebro.

Vad innebär en Reko-ring?

– Det betyder att vi är en rad producenter från byarna längs vägen som säljer sina produkter. Varje producent lägger ut det de producerat själv i vår Facebookgrupp. Där kan sedan vem som helst göra en beställning som hämtas ut på ett i förväg bestämt utlämningsställe längs Rutt 616. På somrarna sker det här en gång i veckan och resten av året en gång i månaden. Inga mellanhänder och garanterat lokalproducerat.

Vad hoppas ni på?

– Vårt nästa steg och projekt är att få besökarna att hitta hit. Här finns sevärdheter, naturreservat och företagare som producerar, tillverkar och odlar. Vi kommer att utveckla våra verksamheter ännu mer och försöka få allmänheten att våga bara köra förbi och titta in hos någon av oss.

FAKTA Reko-ring

  • Via de lokala REKO-ringarna säljs 100 % närproducerade råvaror och produkter.
  • REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder.
  • På Facebooksidorna Reko-ring Råneälvdal/Vitådalenlänk till annan webbplats och REKO Rutt 616 Luleå-Bodenlänk till annan webbplats hittar du mer information om REKO-ringarna i Luleå kommun.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

02 juni 2020

Logotyp