Stor satsning på solceller

Vill du kunna producera din egen el? Intresset för solceller är stort och många vill veta mer om hur man går vidare för att installera dem. Ta chansen att besöka en kostnadsfri föreläsning om solceller som energikälla i vår.

Energi- och klimatrådgivningen på Luleå kommun vill att fler av Luleås villa- och fastighetsägare ska se fördelarna med att producera sin egen el med hjälp av solceller. Därför bjuder de tillsammans med Luleå Energi in till ett flertal kostnadsfria aktiviteter på temat solceller i norra Sverige under våren 2019.

Det är många som drömmer om att kunna producera sin egen el med hjälp av solceller på taket. Under våren finns möjlighet att lära sig mer om olika alternativ i Luleå.

14 maj: Kvällsseminarium om solceller för villaägare

Först ut är ett seminarium riktat till Luleås villa- och radhusägare (och såklart andra intresserade) då bland annat solcellsgurun Lars Andrén informerar om det mesta du behöver veta inför en installation av solceller på ditt villatak. Lars Andrén har gedigen kunskap om solenergi och energieffektivisering, han är en veteran inom solelsbranschen och en mycket duktig föreläsare som blandar saklig information med humoristiska inslag.

Under seminariekvällen kan man också lyssna till Sune Mukka från Persön berätta om sin anläggning han installerade på sitt ladugårdstak under 2018.

På plats finns också Luleå Energi som bland annat berättar om fler anläggningar de varit med och installerat i Luleå med omnejd samt representanter från Länsstyrelsen som kan svara på frågor om bygglov och solcellsstöd.

 

17 maj: Frukostseminarium om solceller för större fastigheter

På fredagen i samma vecka som ovanstående seminarium bjuds byggaktörer, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, konsulter, arkitekter med flera in till ett spännande frukostseminarium på temat solceller på större fastigheter.

Då kommer forskaren Anna Malou Petersson från RISE och informerar om sina erfarenheter så här långt i projektet SunCold. Projektet har som mål att ta fram förslag på riktlinjer och praxis för solcellsinstallationer på större fastigheter i nordligt klimat.

Därefter tar arkitekten Hillevi Olsson från företaget Warm in the Winter vid och inspirerar med tankar kring arkitektur och solceller, byggnadsintegrering med mera.

Som avslutning berättar Karl Pettersson från Riksbyggen i Luleå om deras solcellsinstallation på bostadsrättsföreningen Krongårdsringen i Luleå.

Även vid det här tillfället finns sakkunniga på plats från Luleå Energi och Länsstyrelsen.

 

2 juni: Solcellssafari

Utöver seminarierna arrangeras i vår också en solcellssafari då alla intresserade av solceller kan boka plats på solcellsbussen och besöka tre av Luleås solcellsanläggningar. En liten villa i Gammelstad, en lantbruksfastighet i Persön och en villa i Bensbyn där de gjort installationen själva.

Går du i solcellstankar, häng med och se hur det fungerar i praktiken!

 

Boka ett besök hos din energirådgivare

Är du nyfiken på om det skulle fungera med solceller på ditt tak? Boka då en individuell rådgivning med Luleå kommuns energirådgivare för att få hjälp med att undersöka just dina förutsättningar för en installation av solceller.

Vi går tillsammans igenom riktning, takvinkel, eventuell skuggning, dimensionering, ekonomisk kalkyl, offertunderlag med mera.

 

Välkommen till en riktig solig vår!

 

Text: Lena Hedberg

Foto: Energimyndigheten

15 april 2019

Logotyp