Bilen blev tält under pandemisommaren

När Coronapandemin satte stopp för semesterplanerna fick Karin Åberg och hennes man tänka om. Bilen utrustades med ett taktält för en hemester i Norrbotten – en trend som många hakade på under pandemin.

Sommaren 2020 var inte som andra somrar. Även om pandemin mattats av efter första vågen så gjorde den sig fortfarande påmind med restriktioner och stängda gränser. Något som fick svenskarna, som i snitt gör två utlandssemestrar per år, att packa tält, sovsäck och myggspray.

Karin Åberg var en av dem som testade campinglivet under sommaren 2020. Bilen utrustades med ett taktält och familjen gav sig ut på hemester runt om i Luleå och Norrbotten.

Luleåbon Karin Åberg var en av dem som fick ställa in sina sommarplaner och som i stället testade på campinglivet i Norrbotten. Men glöm omaket att bära ett tungt tält på milslånga vandringar och sova på en knölig bädd av kottar. Bilen utrustades med ett taktält som rymmer både memory skum-madrasser och en portabel toalett.

– Jag är ingen fjällvandrare som sover på ett så här tunt liggunderlag, säger Karin och visar några millimeter mellan tumme och pekfinger. Jag är hyfsat bekväm som resenär, jag vill sova bra.

De hade campat förut. När barnen var yngre och spelade fotboll kuskade familjen runt på olika fotbollscuper. Sedan några år tillbaka var husvagnen såld och i stället brukade semestrarna tillbringas på resande fot eller i stugan i norra Finland. Men med de stängda gränserna kunde de helt enkelt inte resa dit. Karin hade sett taktält på en resemässa hon varit på i jobbet och bilden hade etsat sig fast i hennes huvud.

– Taktält är ju perfekt, det är som ett snikalternativ till att skaffa en husbil, det är mycket billigare och du kan ta dig fram var som helst. Till slut lyckades jag övertala min man att vi skulle köpa taktältet.

2020 blev alltså sommaren när paret gav sig ut på hemester runtom i Luleå och Norrbotten, längs kusten och älvarna. Karin som älskar att fiska såg fram emot att hitta riktigt fina fiskeställen. Och ställen lite utanför de vanliga campingstråken, närmare naturen. Jungfrufärden gick till Seskarö vid midsommar. Men trots förberedelser och inköp av utrustning så gick allt inte precis som planerat.

– Vi var nybörjare på att fricampa och nu skulle vi stå mer off-grid, utan tillgång till el. Vi hade en kylbag som man ansluter till cigarettuttaget. Det gick jättebra tills vi insåg att den laddade ur bilbatteriet, berättar Karin.

Att fricampa gav Karin Åberg och hennes man mersmak. Inför sommaren 2021 laddar de för en ny campingsommar då de bland annat vill utforska Råne älvdal.

Att fricampa innebär att övernatta utanför de vanliga campingplatserna. Det är något som både Karin och hennes man föredrar för att de kan stå lite mer avskilt, även om de ibland åker och sover på en campingplats för att ladda det där bilbatteriet och fylla på vatten.

– Jag fick jättefort blodad tand – jag älskar friheten i att kunna stanna var vi vill! Men du måste ha folkvett. Leave no trace, det ska inte synas att du stått på en plats och kör inte på känslig mark. Respektera terrängkörningslagen, säger Karin.

Det finns gott om vackra platser längs Luleälven i närheten av parets bostad, men när de ska åka iväg och campa vill Karin gärna ta sig iväg lite längre hemifrån.

– Vi far inte fem kilometer och ställer oss, det känns som för nära hem. Jag älskar torr tallskog, så vi försöker hitta sådana platser. På tallhedarna är det mindre mygg, säger Karin.

Tre av tio säger att de ägnar sig mer åt friluftsliv än tidigare, och lika många tror att de kommer fortsätta när pandemin är över. Att vandra i fjällen, tälta och leva friluftsliv har alltså blivit trendigt. Så trendigt att det stundtals blir för fullt i naturen.

Ari Hultqvist jobbar som guide och utbildar friluftsledare i Friluftsfrämjandet i Luleå. Han menar att Norrbotten är en bra plats att ägna sig åt friluftsliv på då vi har natur överallt.

– Vi är ganska lyckligt lottade, vi som håller på med friluftsliv här i Norrbotten. I södra Sverige är det mer folk och mindre natur. Det är en utmaning på populära ställen som blir överbefolkade, det blir svårt att hitta parkering och det blir slitage på stigarna men här har vi natur överallt, och det är inte så trångbott, säger Ari Hultqvist som jobbar som guide och utbildar friluftsledare i Friluftsfrämjandet i Luleå.

Inför sommaren 2021 laddar Karin Åberg och hennes man för en ny campingsommar. Karin vill utforska Råne älvdal och återvända till Rörbäck, i de norra delarna av Luleå kommun. Med sig i bilen kommer hon att ha fiskespöt och cyklarna. Att hitta bra fiskeställen är en stor anledning att ge sig ut, berättar Karin. Likaså att kunna paddla eller vandra kortare dagsturer.

– Vi skulle vilja ta oss ut på en båttur, gå på restaurang och på något mysigt fik. Sen blir det säkert en fisketur i Råne älvdal, säger Karin.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ellen Vikman
Foto: Petra Älvstrand och Harald Born

Logotyp