De får arrangera Luleås stadsfest

Nu är det klart vem som får arrangera Luleås stora stadsfest 2021 och 2022. Fem anbud kom in och efter utvärdering står det klart att vinnaren är eventbolaget Wermland festival som vill komma till Luleå med sin familjefestival.

I dag klubbade kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott vinnaren av upphandlingen som alltså blir Wermland festival. De vill arrangera en gratis stadsfest på tre eller fyra dagar i stil med sin redan etablerade och ambulerande festival Putte i Parken. En bred familjefestival med konserter, mat, utställare och tivoli.

– Det glädjer mig att vi lyckats upphandla en stadsfestival som Luleåborna får se fram emot efter pandemin och som dessutom är kostnadsfri och till för alla, säger Emmeli Nybom (s), ordförande kultur-och fritidsnämnden.

Wermland festival, som står bakom konceptet Putte i Parken, får arrangera Luleås stadsfest 2021 och 2022.

– När jag fick beskedet hoppade jag av glädje av att vi ska komma till Luleå. Det blir en sjudundrandes fest, säger Patrik Ekman, VD Wermland festival.

Eventbolaget skriver i sitt anbud att de vill samverka med det lokala förenings-och näringslivet samt andra lokala aktörer.

Mervärde för jämställdhet

I fjol tog kultur-och fritidsnämnden beslutet att Luleås stora stadsfestival, som tidigare varit Hamnfestivalen, skulle upphandlas. Upphandlingen är för två år med möjlighet till förlängning i tre år.

I upphandlingen låg vikten på det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet, men mervärde gavs även för bland annat jämställdhet, mångfald, ekologisk och social hållbarhet. Fem anbud kom in, dock inga från Norrbottensbaserade arrangörer.

Stadsfesten kommer kosta Luleå kommun 750 000 kronor per år.

Text: Therese Hedman

Foto: Ola Gustafsson

27 maj 2020

Logotyp