De får Luleå Dansresidens 2019

I år utlyste Luleå kommun, i samarbete med Dansinitiativet, för första gången Luleå Dansresidens. Över 70 ansökningar från hela världen kom in men valet föll på Anna Pehrsson från Boliden och Ellard & Lech från Stockholm.

Dansresidenset är en del av satsningen på den professionella dansen som Luleå kommun gjort de senaste åren. Och att ansökningar kommit in från Israel, Japan och Kanada likväl som Sverige och Tyskland säger något om digniteten på residenset enligt Per Sundberg, konstnärlig ledare Dansinitiativet:

– Dansresidenset är ett bra sätt att uppmärksamma Luleå som dansstad. Nu är Luleå med på danskartan nationellt och internationellt.

Anna Pehrsson, dansare och koreograf, är den första residenstagaren i Luleå.

Från Cullbergbaletten till koreograf

Dansresidenset innebär fri tillgång till Dansinitiativets nya lokaler under veckorna residenset pågår, bostad i Luleå och en produktionsbudget. Detta år har två residens tillsatts och den första danskonstnären kommer redan i oktober.

– Det är Anna Pehrsson som kommer hit för att jobba på sin produktion Elsewhere whithin here. Hon är en erfaren dansare, från bland annat Cullbergbaletten, som nu är i början av sin koreografiska karriär, säger Marie Wårell, verksamhetsledare Dansinitiativet.

Utforskar begravningsriter

Det andra residenset går till Lisen Ellard, koreograf och dansare samt Mattias Lech, skådespelare och regissör.

– Ellard och Lech har tidigare skapat verket Döden för Ung Scen Norr. Nu gör de uppföljaren i projektet The funeral som handlar om det enda vi vet säkert i livet – att vi en dag ska dö – och ritualerna kring det, säger Per Sundberg.

Lisen Ellard har förövrigt tidigare varit bosatt i Luleå och var då verksam som både radiojournalist och dansare ibland annat Exiled.

För Luleåborna innebär residensen att de den 20 oktober respektive 15 december gratis får komma och se en del av produktionerna och uppleva den konstnärliga processen på nära håll.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Thomas Zamolo (foto på Anna Pehrsson) samt Evgen Rom

Logotyp