Fler föreningar vill fira Luleå 400 år

Med en helg full av rörelse, konsert med Glada gänget och historisk orientering i Kallax vill föreningslivet fira Luleås 400-årsjubileum. Det står klart när andra och sista delen av jubileumspotten nu fördelats.

Från jubileumspotten har Luleås föreningsliv haft möjlighet att söka pengar till aktiviteter som på något sätt bidrar till 400-årsfirandet. Nu har den sista omgången pengar, totalt 195 000 kronor, fördelats mellan 14 föreningar.

– Vi har exempelvis FUB Luleå som vill göra en konsert med Glada gänget, som består av deras medlemmar med olika funktionsvariationer där alla deltar utifrån sina egna förutsättningar, säger Sara Pietikäinen, kulturutvecklare Luleå kommun.

En rörelsehelg med bland annat breakdance står på planeringen när föreningarna firar Luleå 400 år.

Kultur + idrott

Pengar får även Exiled Dance Crew och Lulegymnasterna som tillsammans vill arrangera en rörelsehelg där de för samman kultur och idrott. Även Kallax Intresseförening tilldelas pengar för att visa upp historiska platser i byn genom en karta där man också samlar på sig bokstäver till ett lösenord på vägen.

Coronaanpassning

I första omgången av jubileumspotten fick 27 föreningar dela på 580 000 kronor och för den summan planeras allt från jubileumskonsert med Luleå Orkesterförening till eldföreställning med gycklargruppen Phire.

De sökande föreningarna ska genomföra sitt arrangemang under 2021 och pengarna betalas ut efter genomförd aktivitet. Men med tanke på coronasituationen kan en del arrangemang komma att ställa om, ställas in eller skjutas upp till hösten.

Här finns hela listan på hur pengarna fördelats i sökomgång två. Pdf, 104.5 kB.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels

Logotyp