Föräldrasupportens råd inför påsklovet

Många planerade aktiviteter under påsklovet fick ställas in på grund av utbrottet av coronavirus. När den planerade skidresan inte blir av och även andra aktiviteter är inställda, vad ska familjerna hitta på under lovet? Vårt Luleå ber kommunens föräldrasupport om råd.

Föräldrasupportens råd inför påsklovet: Fokusera på vad du kan göra istället för på vad som inte blev av.

Är det fler oroliga föräldrar som hör av sig till er nu jämfört med tidigare?

– Nej, det är inte fler föräldrar som hör av sig till oss med anledning av coronaviruset. Vi märker att föräldrar tar ansvar och avbokar besök hos oss vid förkylningssymtom. Däremot har det varit ett stort intresse för vår nya webbkurs för föräldrar, iKomet.

Vad kan föräldrar göra för ett meningsfullt påsklov?

– Vi tänker att meningsfull tid tillsammans betyder att man gör något tillsammans. Kanske man ska fokusera på vad man kan göra istället för på det som inte blev av. Generellt så uppskattar barn och ungdomar trevliga stunder med sina föräldrar i vardagen, det behöver inte handla om utflykter och resor.

Hur undviker vi att det blir för mycket skärmtid?

– Genom att prata med sina barn och ungdomar och planera lovet tillsammans. Många barn kan behöva hjälp att hitta alternativa aktiviteter och ibland kan man som förälder behöva vara med för att det ska bli av. Det kan också handla om att acceptera att lovet inte blev som man tänkt sig, kanske det är OK med lite mera skärmtid.


FAKTA

  • föräldrasupporten på lulea.se
  • föräldrasupporten finns både på facebook och instagram
  • telefon 0920-45 45 20

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Luleå kommun

08 april 2020

Logotyp