Förskolebarn planterar inför Vårlöksfestivalen

Vårlöksfestivalen är en del av Luleås 400-årsfirande 2021. Under veckan har förskolebarn planterat cirka 15 000 vårlökar i rabatter på Gultzaüudden. Vårt Luleå var på plats en förmiddag och träffade några förväntansfulla barn.

Den 12 juli 1621 fick Luleå stadsrättigheter av Gustav II Adolf. Det betyder att vi under 2021 får fira att Luleå fyller 400 år. Vårlöksfestivalen är en av många aktiviteter som planeras inför jubileumsåret.

När lökarna blommar invigs Vårlöksfestivalen.

Vårlöksfestivalen är ett samarbete mellan parksektionen på stadsbyggnadsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningens förskolor.

Under veckan har första delen av festivalen ägt rum, där förskolebarn har planterat vårlökar tillsammans med kommunens parkarbetare. När lökarna sedan börjar blomma till våren 2021, invigs Vårlöksfestivalen på Gultzaüudden.

– Den här idén växte fram i projektgruppen som vi har för 400-årsfirandet. Vi vill att barn och unga ska vara delaktiga i firandet och tyckte att det här var en lämplig aktivitet att göra tillsammans, säger Anna-Marita Johansson, sektionschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Marguerithe Björklund hjälper förskolebarnen att plantera vårlökar.

Vårt Luleå besöker Gultzaüudden en förmiddag när en förskola är på plats. Vi möts av en grupp förväntansfulla barn som ivrigt hugger tag i lökar och planteringsspadar.

Kommunens parkarbetare berättar och visar hur man gör när man planterar lökarna. Förskolebarnen tar snabbt efter och börjar gräva små gropar i jorden.

– Det är jätteroligt. Jag har aldrig planterat en lök tidigare, säger Majken.

Marguerithe Björklund utbildar sig till trädgårdsmästare och har sin praktik på parksektionen på Luleå kommun. Hon är en av dem som jobbar med Vårlöksfestivalen.

– Jag tycker det här är ett jättebra initiativ. Jag tror att barnen får en helt annan respekt för naturen och miljön när de får vara med och känna sig delaktiga i planteringen, säger Marguerithe Björklund.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Matilda Frölin

Foto: Jonas Jonnerby

Logotyp