Hon är Luleås nya ateljéstipendiat

I våras gick Towe Landenius ut från Sunderby folkhögskolas yrkesutbildning för konstnärligt arbete. Nu får hon det ärofyllda uppdraget att vara Luleå kommuns ateljéstipendiat i ett år framöver.
– Det känns fantastiskt. Jag trodde knappt det var sant när fick beskedet, säger hon.

Towe Landenius från Luleå är verksam inom måleri och keramik.
– Jag är fascinerad av människans strävan efter bekvämlighet. Vi uppfinner en massa tekniska prylar, men tänker inte alltid på konsekvenserna. I mitt måleri belyser jag ofta kontrasten mellan naturen och föremål som är skapade av människan. När det gäller keramiken så jobbar jag med olika former som till exempel blir till keramikrobotar, säger hon.

Tove Landenius har målat av sin egen utegrill i tavlan "Villa, volvo, vovve...".

Luleå kommuns ateljéstipendium instiftades 2003 för avgångselever vid konsthögskolorna i Norden som efter studierna vill prova på att flytta till Luleå för att arbeta som konstnärer. Elever som gått konstutbildningarna vid Sunderby folkhögskola har också möjlighet att söka stipendiet.

Som stipendiat får Towe Landenius hyresfritt nyttja en ateljé på Kronanområdet och vara verksam i Konstnärernas Kollektivverkstad. Hon får också ställa ut i Konsthallen i Kulturens hus efter stipendiattidens slut.
– När det gäller utställningen så känns det jätteroligt, men också lite läskigt. Skönt att det är ett tag till dess! säger hon.

Ville ge konsten en chans

Towe Landenius är utbildad civilingenjör med inriktningen maskin och har jobbat inom den branschen i cirka 20 år.
– Jag sa upp mig för jag ville studera i Sunderbyn och ge konsten en chans. Nu, när jag blivit utsedd till stipendiat, får jag möjlighet att ägna mig åt konsten ett tag till. Det är jag väldigt glad och tacksam för.

Ibland brukar Towe Landenius gå på upptäcktsfärder och fotografera föremål som hon sedan målar av och placerar i olika miljöer. Bland annat har hon målat av sin egen utegrill i en målning som heter ”Villa, volvo, vovve…”.
– I just den tavlan vill jag skildra Svenssonlivet. Dessutom är grillens form i sig som en skulptur och jag tycker om att få till det tredimensionella i mina tavlor, säger hon.

Gillar Miró

Towe Landenius säger sig inte ha någon direkt favoritkonstnär, men under en resa till Barcelona blev hon mycket imponerad av Miró då hon besökte Mirómuséet.
– Han gör roliga skulpturer och helt vansinniga tavlor. Men jag tycker om mycket annat också. Jag är fascinerad av konstnärer som är riktigt duktiga på akvarell, såsom Anders Zorn och Lars Lerin till exempel.

Vad tycker då Towe Landenius är det bästa med att vara konstnär?
– Jag gillar att ha en idé – att ha tid och möjlighet att genomföra den och se färdigt resultat. Egentligen så hade jag nog lika gärna kunnat bli designer som ingenjör, för jag är väldigt intresserad av design, avslutar hon.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marina Wikberg

Logotyp