Luleåbiennalen premiäröppnar med anpassningar

Det är återigen dags för en av Sveriges största konsthändelser i Norrbotten. Luleåbiennalen är en internationell biennal för samtidskonst, i utställningarna möts globala och hyperlokala perspektiv. Men med anledning av coronaviruset kommer Luleåbiennalen 2020 att öppna med stor försiktighet och kraftiga anpassningar för att möjliggöra ett säkert besök och bidra till minskad smittspridning.

Årets utställningar och program kommer att ta plats i Luleå, Boden, Malmberget, Arjeplog och Korpilombolo. Förutom ett 10-tal utställningar kommer 2020 års upplaga också att inkludera ett turnerande litteraturprogram, dramatik, radio och en onlinebaserad journal. Luleåbiennalen premiäröppnar lördag 21 november, 12.00-16.00 i Konsthallen, Kulturens hus.

Bildtext

Luleåbiennalen 2020 tar grepp om den spekulativa frågan om vad ’realism’, som begrepp, uttryck och paradigm, skulle kunna betyda idag. De inbjudna konstnärerna berättar genom sina verk om verkligheter relaterade till samhälleliga system: byråkrati, massmediala logiker och industriell infrastruktur; men de föreslår också inbrott som utmanar och kastar omkull dessa rådande ordningar: strejken, magin och inte minst konsten själv med dess subversiva potential.

I en tid som brister i utopiska perspektiv, vad innehåller egentligen påståendet om att ett begär om en annan mer jämlik värld är ’orealistisk’? Biennalen sätter dikotomier mellan det nyttigt nödvändiga och det kulturellt överflödiga ur spel. Hur kan vi istället förstå konsten som en rekreation, en grundbult i ett hälsosamt samhälle, nu mer betydande än någonsin.

Viktig information med anledning av coronaviruset

Luleåbiennalen öppnar i Konsthallen lördag 21 november 12.00-16.00. Öppet även söndag 22 november 12.00-16.00. I och med de skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten så begränsas antalet besökare kraftigt. LuleåBiennalen kan endast hälsa 7 besökare välkomna samtidigt i Konsthallen.

För att i förväg planera ditt besök under öppningshelgen var god maila osa@luleabiennial.se och meddela vilken dag, vilken/vilka utställningar och vilken tid du planerar ditt besök så återkommer vi med bekräftelse på detta.

På Luleåbiennalens officiella hemsida kan du läsa mer. länk till annan webbplats

Ditt personliga ansvar som besökare

  • Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer
  • Tänk på att hålla avstånd till andra besökare
  • Viktigt med god handhygien
  • Känner du dig sjuk eller lite krasslig? Vänligen stanna hemma och välkommen åter då du är kry igen.

Tillsammans kan vi bidra till minskad smittspridning.

Luleåbiennalen 2020 är ett projekt inom Konstfrämjandetlänk till annan webbplats och görs i samarbete med Konsthallen i Luleå, Norrbottens museumlänk till annan webbplats, Galleri Systerlänk till annan webbplats, KKV Luleålänk till annan webbplats, Swedish Lapland Airlänk till annan webbplats, Havremagasinetlänk till annan webbplats, Silvermuseetlänk till annan webbplats, Korpilombolo Nattfestivallänk till annan webbplats, Gällivare museumlänk till annan webbplats och Statens konstrådlänk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Holmqvist
Bild: Luleåbiennalen

Logotyp