Luleåkonstnär tolkar regn i Göteborg

Fyra städer firar 400 år under 2021: Luleå, Piteå, Borås och Göteborg. I samarbetet AiR 4x400 år genomför varje stad ett konstnärsutbyte med ett tema eller material som knyter an till stadens historia. I juni är det Göteborgs tur. Fyra konstnärer, en från varje stad, kommer att tolka regn i en kub på 3x3x3 meter. Dans- och performancekonstnären Jenny Schinkler representerar Luleå.

Göteborgs konstnärsutbyte pågår 31 maj–5 juni och äger rum på ett torg i området Biskopsgården. Utöver Jenny Schinkler medverkar bildkonstnären Amanda Mendiant, Piteå, skulptören Odysseas Pappas, Borås och musikkonstnären Johan Björklund, Göteborg. Vi fick en pratstund med Jenny Schinkler innan avresan.

Jenny Schinkler är dans- och performancekonstnären som ska tolka regn i Göteborg som en del av stadens 400-årsfirande.

Berätta lite om din bakgrund.

– Jag är professionell dansare som har utbildat mig i München, Tyskland. Jag var verksam där i ungefär åtta år och har jobbat på många olika platser runtom Europa. När jag skulle föda barn flyttade jag hem till Sverige och har nu bott här i tre år.

Ett regnigt Göteborg

Materialet är en kub där det kommer att regna på er under hela processen. Hur kommer du anta den utmaningen?

– Även om det inte regnar ”på riktigt” på torget så kommer det regna på oss konstnärer hela tiden. Inför projektet har jag tänkt mycket på vatten, regn och det eviga kretsloppet. Det finns samma mängd vatten nu som för flera tusen år sedan och det går runt. Det är varken mer eller mindre men i olika former. När vi inte tar hand om klimatet och miljön så vi skapar obalans i naturen. Med min konst vill jag visa på det eviga kretsloppet och få folk att tänka till.

Ni är fyra konstnärer på plats, kommer du samverka med någon av de andra?

– Min uppgift är ju performance och jag sprider ut mig rätt mycket på hela torget. Jag refererar både till min kub och de andras. Det binder samman allt till en helhet, när vi jobbar enskilt så gör vi det under samma paraply. Johan från Göteborg som är musiker kommer sprida sin konst över hela torget i form av ljud, och det är lätt för mig att relatera till. Eftersom jag arbetar med min kropp kan jag skildra vad de andra skapar. Jag kommer använda mig utav mycket rekvisita och saker på torget tillsammans med mig själv.

Du är dansare i grunden, men har jobbat mer performativt senaste året och ingår i ett dans- och performancenätverk i Norrbotten. Hur har Norrbotten fungerat som arbetsplats för dig?

– Det är ett helt annat yrke om man jämför det arbete jag gjorde i München och Europa kontra det jag gör i Norrbotten. När jobben inte finns måste man själv skapa dem. Mitt eget driv har släppt lös något inom mig som jag inte visste fanns. Tidigare var jag del av en grupp men nu är jag den som initierar idéer och tankar om var och vad jag vill arbeta med. Det har gjort att mitt konstnärskap har utvecklats vidare. Ett nytt kapitel som jag trivs väldigt mycket med. Jag har sju pågående projekt i olika stadier just nu.

Är det något mer du vill berätta om konstnärsutbytet i Göteborg?

– Vi kommer vara i Biskopsgården på Hisingen. Det är en plats som Power to the Youth, en ungdomsgrupp i Göteborg, har valt att projektet ska vara på. De valde just den platsen för att kunna ge en nyanserad bild av Biskopsgården. Biskopsgården porträtteras ofta dåligt i media och detta är en chans att visa en ny sida av området.

FAKTA

  • AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan Luleå, Piteå, Göteborg och Borås som alla fyller 400 år 2021.
  • Residens betyder att en konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka på en plats under en tidsbegränsad period i ett specifikt syfte.
  • Samarbetspartners för AiR 4x400 år är Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: lulea.se/400 Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Maria Nåtoft

Foto: Privat, Agneta Dellefors

Logotyp