Luleås bussar tar konsten till publiken

När konsthallar och museum stänger gäller det att tänka kreativt för att få ut konsten till publiken. Det har Resurscentrum för konst gjort i samarbete med Luleå Lokaltrafik, LLT. Från början av mars kommer fem bussar att rulla på Luleås gator, klädda i konst.

Idén till projektet har funnits en längre tid, men blev extra intressant att jobba vidare med under pandemiåret. Fem konstnärer från länet bjöds in och fick varsin buss att arbeta med. Varje buss har dekorerats med två konstverk, ett på vardera sidan.  

Konstnären Urban Wikberg framför sitt konstverk "Stabil kunskapsgrund" som nu kan ses på en av LLT:s bussar.

– Målet med min verksamhet är att stötta professionella konstnärer i Norrbotten och föra ut konsten till befolkningen. När vi fick en utökad budget tack vare statens extra tillskott för att stötta kulturbranschen så var det enkelt att fråga LLT om de var intresserade av ett samarbete., berättar Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst och initiativtagare till projektet.

Gensvaret från LLT blev snabbt och positivt.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt projekt där det bara finns vinnare, konstnärerna får komma ut med sin konst och Luleås befolkning kan ta del av konst i det offentliga rummet, säger Anna Kowal, kommunikationschef på LLT.

Motiv från Luleå

Deltagande konstnärer är Anders Sunna, Jokkmokk, Lena Ylipää, Lainio/Kiruna, Victoria Andersson, Luleå, Urban Wikberg, Luleå och Serkan Günes, Gällivare. Även om konstnärerna bor utspritt över länet har alla förhållit sig platsen Luleå.

Konstnären Urban Wikberg från Luleå jobbar i digitalt format i kombination med traditionellt måleri och collage. Hans två motiv avbildar Östra Skolan i Luleå och staden från ett fågelperspektiv.

– Med mina verk vill jag ställa frågor om klimatet och våra barn och deras framtid, säger Urban Wikberg.

Bussarna kommer att rulla minst ett år med alla konstverk.

FAKTA

  • Projektet ”Konst i farten” är ett samarbete mellan Resurscentrum för konst, Region Norrbotten, LLT och Galleri Lindberg.
  • Originalverk och skisser kommer att ställas ut på Galleri Lindberg mellan 6 mars – 30 mars.
  • Från 6 mars och minst ett år framåt kommer bussarna att vara ute i trafik på Luleås gator. Alla fem bussar kör olika linjer under en dag, vilket innebär att bussarna kommer ha rört sig över hela stan innan projektet är slut.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Resurscentrum för konst

Foto: Hanna Isaksson

Logotyp