Luleås första meröppna bibliotek

Nu drar meröppet igång på två av Luleås bibliotek; Björkskatan och Hertsön. Det innebär att Luleåbor kan använda sitt bibliotek även på helger och kvällar, när personal inte är på plats.

I april testkördes meröppet på Björkskatans och Hertsöns bibliotek, men från och med fredag drar det igång på allvar. Meröppet innebär att besökaren ansöker om en nyckeltagg och skriver på ett avtal om att nyttja biblioteket under meröppettid. Sen kan hen använda bibliotekets lokaler utanför bemannad tid och låna böcker, använda datorerna, studera eller bara vara.

– Meröppet ersätter inte våra bemannade öppettider, utan biblioteken är öppna som vanligt för de som vill ha personlig hjälp. Meröppet blir som en bonus för besökare som klarar sig själva, säger Sofia Lundmark, enhetschef Björkskatans och Hertsöns bibliotek.

Med taggen kommer meröppetbesökaren in i bibblo för att låna och lämna böcker, plugga eller bara vara.

”Som ett vardagsrum”

I ett första läge är det bara Björkskatans och Hertsöns bibliotek som erbjuder meröppet, men även biblioteken i Råneå, Gammelstad och Porsön finns med i planerna framöver.

Meröppna bibliotek finns redan i ett 90-tal kommuner och även om det på förhand funnits en del oro om skadegörelse verkar det som om meröppetbesökarna verkligen bryr sig om sina bibliotek.

– Biblioteken tillhör ju alla och genom meröppettider får våra medborgare ännu mer tillgång till biblioteket som lokal och mötesplats. Förhoppningsvis infinner sig en känsla av att biblioteket blir som ens eget vardagsrum där man håller ordning och plockar bort efter sig, säger Sofia Lundmark och fortsätter:

– Sen har vi givetvis rutiner för att ta hand om stök eller otillåtna aktiviteter om det uppstår.

FAKTA meröppna bibliotek

  • Meröppet erbjuds på Björkskatans och Hertsöns bibliotek
  • Från 15 maj gäller meröppettiderna: Lördagar och söndagar kl 10.00-16.00. Vardagar kl 13.00-19.00.
  • Du måste vara över 18 år för att bli meröppetbesökare men barn under 18 är välkomna med en förälder.
  • För att bli meröppetbesökare kommer du till Hertsöns eller Björks bibliotek och får en genomgång av lokalerna samt skriver under ett avtal.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels, Therese Hedman

Logotyp