Luleå söker proffsdansare till residens

Nu är Luleå dansresidens utlyst för första gången. Under två perioder i höst har professionella dansare från hela världen chans att komma till Luleå för att utveckla sitt konstnärskap och bjuda Luleåborna på förstklassig dans.

Luleå kommun fortsätter sin satsning på den professionella dansen när Luleå dansresidens nu utlyses för första gången. Residenset har testkörts i fjol av Dansinitiativet, men öppnar nu för ansökningar för första gången.

Dansresidens innebär att dansaren eller dansarna får tillgång till scen och repetitionslokal, boende i centrala Luleå, tekniskt stöd och produktionsstöd under en period.

Totalt satsar Luleå kommun 300 000 kronor på residenset för 2019.

Nu söker Luleå kommun professionella danskonstnärer till Luleå dansresidens

– Med Luleå dansresidens vill vi underlätta för fler dansare att göra gästspel i Luleå. Det är en viktig del i vår satsning för att utveckla dansen och göra den tillgänglig för Luleåborna, säger Emmeli Nybom, ordförande kultur-och fritidsnämnden.

Den eller de som har residenset ska även hålla träning för andra dansare samt ha en öppen visning av föreställningen för allmänheten.

Scen hos Dansinitiativet

Det är den fria gruppen Dansinitiativet som på uppdrag av kommunen sköter Luleå dansresidens. Repetitionslokaler och scen för residenset kommer från hösten finnas i deras nya lokal på Ålgatan, mitt emot Coop Norrbotten Arena.

Första dansresidenset gäller 7 till 20 oktober och andra 25 november till 15 december.

Ansökan sker via Dansinitiativet.länk till annan webbplats

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels

08 maj 2019

Logotyp