Nya besökare i Gammelstad under coronasommaren

Trots inställda evenemang och coronarestriktioner sammanfattar ändå friluftsmuseet Hägnan sin sommar som en kanonsommar. ”Det har verkligen märkts vilken viktig funktion vårt museum fyller som mötesplats”, säger Karina Jarrett, museichef.

Ett besökstapp på 17 procent och alla evenemang inställda, men ändå en jättefin sommar. Så sammanfattar friluftsmuseet Hägnan sin högsäsong.

– Vi har sett att lokalborna hittat till oss i sommar, när så många semestrat på hemmaplan, säger Karina Jarrett, chef friluftsmuseet Hägnan samt Visitor Center Gammelstad, och fortsätter:

– Folk har haft picknick på gräset, kikat på djuren, besökt gårdarna och umgåtts utomhus med mor- och farföräldrar på våra stora ytor.

Karina Jarretts första sommar som chef för friluftsmuseet Hägnan blev annorlunda men hon är ändå mycket nöjd med resultatet.

Hänsynsfulla gäster

Under sommaren har man vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning på friluftsmuseet. Bland annat desinficerat ytor som folk rör vid, markerat avstånd på golven och begränsat hur många som vistas i gårdarna samtidigt.

– Våra besökare har varit väldigt hänsynstagande mot varandra och vi har inte behövt påminna om att hålla avstånden, säger Karina Jarrett.

Djurvisningar i mindre skala

Även om alla evenemang varit inställda så har en del aktiviteter genomförts med begränsat antal deltagare. Som djurvisningar, pyssel med barn, guidade turer och visning i hur man bakade bröd och lagade mat förr i tiden.

Nytt på g i Visitor Center

På Visitor Center Gammelstad har anpassade guidningar av kyrkstaden hållits i sommar, men här är besökstappet på grund av corona tydligare då de flesta besökare brukar vara internationella gäster.

– Trots att vi tappade mer än hälften av våra utländska besökare i år har fler besökare från Sverige hittat till oss och många fler besökare från Norrbotten jämfört med året innan där de flesta besökare kom från utlandet, säger Karina Jarrett.

Nu ser Visitor Center framåt och satsar på en ny utställning om världsarvet och dess historia, ett projekt som är påbörjat och som beräknas stå klart under 2021.

Text och bild: Therese Hedman

01 september 2020

Logotyp