Nya planer för nyårsfirandet – det blir raketer på avstånd även i år

På grund av de senaste covid-19-restriktionerna har Luleå kommun beslutat att ställa in nyårsfirandet vid Södra hamn. Istället kommer fyrverkerierna att avfyras från Ormberget, helt utan närvarande publik. Det planerade ”Barnens nyår” som skulle ägt rum på Södra hamnplan ställs in.

– Det är av omtanke om Luleåborna och sjukvården som vi tagit detta beslut. Enligt de senaste restriktionerna ska vi undvika folksamlingar inomhus, men vi väljer att ta det här beslutet även om våra tänkta aktiviteter skulle ha ägt rum utomhus. Det blir för svårt att till exempel hålla avstånd och det kan dessutom komma fler, ännu hårdare restriktioner innan nyår. Vi måste även ha möjlighet att planera för våra aktiviteter, säger Örjan Esensjö, projektledare.

Ormberget är högre än Svartöberget och vid klart väder kommer fler Luleåbor att kunna uppleva årets fyrverkeri.

Förra året sköts raketerna från Svartöberget, men i år är det alltså Ormberget som gäller. Luleå kommun tittade på flera olika alternativ innan beslutet om avfyrningsplats togs.

– Ormberget är högre än Svartöberget och vid klart väder kommer fler Luleåbor att kunna uppleva fyrverkeriet därifrån. Alla tillfartsvägar kommer att stängas, det gäller såväl bil- som gångvägar, så det går inte att nå avfyrningsplatsen och dess närmaste omgivningar så som till exempel parkeringarna, berättar Örjan Esensjö.

En viktig högtid med gemenskap och hopp

Precis som förra året uppmanar Luleå kommun Luleåborna att fira nyår hemma och att vid tolvslaget rikta sina blickar mot avfyrningsplatsen.

– Trots allt tråkigt som pandemin för med sig så finns det ändå en gemenskap i att vi alla på samma gång ser på samma fyrverkeri under samma himmel. Vi vill, utifrån de förutsättningar som finns, skapa en känsla av tillhörighet och medmänsklighet, någonting fint och värdefullt att ta med sig in i det nya året.

Nyårsfirandet är en högtid där gemenskap och nytt hopp är viktiga ingredienser.

– Vi har återigen varit tvungna att ta fram en lösning som passar i dessa coronatider. Vi uppmuntrar folk att vid tolvslaget gå ut på sina balkonger eller liknande och ropa ”Gott nytt år” till sina grannar och andra medmänniskor. Med tanke på coronasituationen är det viktigare än någonsin att försöka stötta varandra.

Ett lite finare jubileumsfyrverkeri

Luleå kommun har tidigare gått ut och utlovat ett lite större jubileumsfyrverkeri i år för att på det sättet avsluta firandet av Luleå 400 år.

– Det kommer fortfarande att bli ett lite finare fyrverkeri, trots att vi ändrat planerna för firandet, avslutar Örjan Esensjö.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Pixabay

Logotyp