Ny gymnastikhall invigd

I helgen klipptes bandet till en av Sveriges modernaste gymnastikhallar på Arcusområdet. – Det här är Barnkonventionen i sin vackraste form, sa Pelle Malmborg, generalsekreterare för Gymnastikförbundet under sitt tal.

Den 1620 kvadratmeter nya hallen är specialbyggd för att passa artistisk gymnastik, truppgymnastik och cheerleading. Sporter där det i nuläget står över 1 000 personer i kö.

– Det känns fantastiskt roligt. Det här är en stor dag för gymnastikens utveckling i Luleå, säger Emmeli Nybom, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Phillip Tretten ordförande i Lulegymnasterna, Anja Johansson ordförande stadsbyggnadsnämnden, Pelle Malmborg generalsekreterare Gymnastikförbundet och Emmelie Nybom ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen (fr v), invigde Luleås nya gymnastikhall på Arcus.

Fler kan börja träna gymnastik

Förhoppningen är att fler barn få chans att börja träna gymnastik, när de äldre grupperna flyttar från Voltarenan som istället kan användas till barn- och ungdomsverksamhet.
– Vi har jobbat för att växa, men det har varit svårt. Den hallen ger oss möjlighet att göra det, säger Lulegymnasternas ordförande Phillip Tretten.

Satsningen på 40 miljoner kommer inte bara innebära jättemycket för Luleå som idrottsstad. Det är också en jämställdhetsfråga.

– Det viktigt att ge en sport som traditionellt utövas av tjejer utrymme för utveckling. Den här satsningen jätteviktigt för Luleås framtid, säger Emmeli Nybom.

Vägledande för gymastiksverige?

Hallen är en av Sveriges mest moderna platser för att träna gymnastik, och spås bli vägledande i hur övriga Sverige kan jobba för att bygga liknande speciallhallar. Pelle Malmborg, generalsekreterare för Gymnastikförbundet, har följt bygget med stor nyfikenhet.

– Jag tycker att alla här ska känna en stor stolthet över er stad och kommun, som precis som Lulegymnasterna visat ett stort mod. Det ni gjort här är unikt. Det här är Barnkonventionen i sin vackraste form, sa han under sitt tal på söndagen.

Efter invigningstalen och bandklippning visade Lulegymnasterna upp de ollika redskapen.

Nya möjligheter inom träning

När bandet var klippt, och hallen officiellt öppnad, var det dags för atleterna att inviga sina nya redskap.

– Jag visste inte att det skulle vara såhär stort, säger Cornelia Norberg innan hennes lagkompis fyller i:

– Hallen ger oss nya möjligheter, säger Ronja Åkerlund.

Viktigt för utvecklingen av gymnastiken i Luleå

Det finns nästan fem gånger fler redskap, 14 meter i takhöjd och säkrare landningar än där Lulegymnasterna tränat tidigare. Anja Johansson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, menar att hallen kommer ha stor betydelse för utvecklingen av gymnastiken i Luleå. Något som Cornelia Norberg, atlet i Lulegymnasterna, håller med om.

– Nu kan vi träna mer effektiv, vi kan utvecklas mer och snabbare, säger hon.


Ett enigt gäng - gymnastik är kul!

FAKTA

Text: Elin Carlansson

Foto: Anita Sundberg, Elin Carlansson

10 februari 2020

Logotyp