Premiär för Trolltjärns aktivitetsområde

Idag var det premiär för det nya aktivitetsområdet vid Trolltjärn på Bergnäset. Under veckan har över 250 frivilliga arbetat till långt in på kvällarna för att hinna färdigställa området inför premiären.

– Så sent som igår kväll byggde vi upp trappan och verandan kring kioskbyggnaden, säger Jens Lundqvist, ordförande i Bergnäsets AIK och aktiv i områdesgruppen för Bergnäset och Sörbyarna.

Trolltjärns aktivitetsområde är i sig inte nytt. Här har folk sparkat fotboll, badat och lekt sedan Bergnäset blev bebyggt. Men åren har satt sina spår och området har känts nedslitet och tomt under många år.

– Vi i områdesgruppen pratade om att få till ett samarbete med kommunen för att få hjälp med att fräscha upp och göra det mer tidsenligt, säger Jens Lundqvist.

Kronan på verket. Den nya skylten för aktivitetsområde Trolltjärn monteras fast. Daphne Djurberg och Ebba Boudin utför jobbet medan Jens Lundqvist dokumenterar för minnesalbumet.

Medborgarförslaget godtogs

Sagt och gjort. De aktiva föreningarna på Bergnäset och Sörbyarna skrev och skickade in ett medborgarförslag med en önskelista på nya aktivitetsytor och nödvändiga åtgärder för Trolltjärn.

Medborgarförslaget togs emot med positiv respons och i mars slog kommunstyrelsen fast att de skulle stötta initiativet. Stadsbyggnadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen fick då i uppdrag att i samverkan med föreningarna utreda vilka delar av deras önskemål och förslag som inom föreslagen budget kunde tänkas genomföras. Där ingick även att ta fram förslag på prioriterade åtgärder, tidplan och kostnader för investeringsplanen för kommande år.

Det mesta finns på plats

Multigolfbana, en boulebana samt ett utegym, var några av önskemålen från områdesgruppen. Dessutom fanns en förhoppning om att kunna rusta upp befintliga aktivitetsytor och att skapa rum för nya aktiviteter.

Basket-, hockey- och beachvolleybollplanen tillhör de ytor som genomgått en rejäl upprustning där bland annat nya korgar monterats vid basketplanen. En landshockeyyta med sarg som kan tas ned efter säsongen står även den på plats.

Mjuka, mysiga sittplatser ger utrymme för fika och häng. I bakgrunden syns den nya landhockeybanan.

Ferieungdomar sköter ruljansen hela sommaren

Grillplatserna på området har också fått ett rejält lyft och genom insatser från feriearbetande ungdomar kan gästerna vid Trolltjärn även handla från serveringen i den nyetablerade kiosken.

– Det är 46 ungdomar som fått feriearbete här vid Trolltjärn i sommar och det gör att vi kan hålla god service på hela området, säger Ebba Boudin som ska arbeta som handledare för ungdomarna i år.

Sophie Larsson och döttrarna Alisa och Stella tyckte det var jättemysigt vid Trolltjärn där de satt och fikade på den nybyggda versndan.

Skapa gemenskap i området

Aktivitetsområdet Trolltjärn ses av områdesgruppen och de idrottsaktiva i området som ett bra sätt att skapa kamratskap bland barnen och ungdomarna. Att det skapas en vi-känsla och laganda som stärker dem genom positiva saker att göra.

En av premiärgästerna var före detta NHL och SHL hockeyspelaren Per Ledin. Även han är inne på samma tankar.

– Jag har själv så många fina minnen av min uppväxt på Bergnäset och hoppas att ett sådant här ställe kan ge flera generationer av ungdomar en bra, positiv uppväxt där man erbjuds aktiviteter som här vid Trolltjärn, säger han.

Idrotten har alltid stått före detta NHL och SHL hockeyspelaren Per Ledin nära hjärtat. Och han hyllar initiativet från områdesgruppen som gjort det möjligt att fräscha upp kring Trolltjärn. "Jag bor här på Bergnäset och blir glad att se att det finns krafter som arbetar för att erbjuda idrottsaktiviteter i en lekfull miljö", säger han.

Arbetet med att rusta upp området kring Trolltjärn är ett samverkansprojekt mellan Luleå kommun och Bergnäsets och Sörbyarnas områdesgrupp där bland annat idrottsklubbarna Bergnäsets AIK, Brooklyn Eagles och Brooklyn Tigers ingår.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp