Så blir 2022 års julmarknad i Gammelstad

Nu är det bråda dagar på friluftsmuseet Hägnan där förberedelserna inför årets julmarknad lagt in högsta växeln. Den 3-4 december är det dags och nyheter för i år är bland annat ett tomteland, besök av den gamla julbocken och smide. Dessutom begränsas besöksantalet för att skapa en bättre upplevelse.

Julmarknaden på Hägnan är inte bara en marknad utan också en chans att uppleva jultraditioner från förr. Sagovandringen baseras på gamla tiders folktro och i Storgården julstökas det som på 1880-talet.

– I år tar vi även hit den gamla julbocken, julsven, för att visa på kontrasterna mellan dåtidens och nutidens julklappsutdelare, säger Beatrice Norberg, marknadsgeneral på Hägnan.

Julmarknaden är inte bara en marknad med 90 hantverksknallare utan även en chans att uppleva jultraditioner från förr.

Kändisrenar och tomteland

Men självklart kommer också den rödklädda, mer moderna tomten, till marknaden. I år byggs det upp en helt litet tomteland för tomtefamiljen och deras renar.

– De erfarna tomterenarna Hilda och Mànnu kommer tillbaka till oss och är med i tomtelandet, säger Beatrice Norberg.

Det kommer även finnas en smed på plats som håller smedjan igång hela helgen samt hela 90 marknadsknallar som säljer hantverk av olika slag.

Besöksbegränsning

I fjol kom över 9 000 personer till julmarknaden, vilket var ett rekord, och då blev det stundtals trångt på området. För att förbättra upplevelsen för besökarna kommer årets marknad begränsas. 7 000 biljetter släpps till förköp och det kommer att vara möjligt att lösa biljett vid entrén i mån av plats.

Vi släpper förköpsbiljetter via visitgammelstad.se Länk till annan webbplats. den 25 november Vi jobbar för att besökstrycket ska bli mer jämnt i år och uppmanar till förköp, säger Beatrice Norberg.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp