Snart intar nederländarna isbanan

Flera miljoner nederländska tv-tittare riktar blickarna mot Luleå och skridskoloppet KPN Grand Prix - nu för fjärde året i rad. I år är det 20-23 februari som gäller för tävlingarna, som hålls på Luleås isbana och intresset verkar bara växa.

Luleås naturisar lockar till sig professionella skridskoåkare i år igen. Loppen i KPN Grand Prix sänds i Nederländerna inför två till tre miljoner tittare, då skridskor är den näst största sporten i landet.

Under tre dagar åker de tävlande allt mellan fem till 15 mil runt isbanan, som i år fått en extra liten böj på grund av isläget.

– Vädret har gjort att det tagit tid för oss att få till hela isbanan, men nu är den öppen från hamn till hamn, säger Janne ”the Iceman” Blomkvist, arbetsledare Luleå kommun och fortsätter:

– Däremot är dragningen lite annorlunda i år. Eftersom det är en stor spricka vid Bryggeriet har vi dragit en omväg förbi den mot Bergnäset.

I februari kommer de nederländska proffsåkarna tillbaka till Luleå.

Chans att testa

Men evenemanget är inte bara för de hitresta proffsåkarna. Vill du själv vara med har du chans på fredagen den 21 februari, då ej tävlande kan åka mellan 1 och 20 mil i ”the Swedish mile”.

I övrigt kommer delar av isbanan stängas av under loppet, mer information kommer närmare tävlingarna.

På den officiella hemsidan för KPN Grand Prixlänk till annan webbplats kan du läsa mer om tävlingarna, se starttider och anmäla dig själv till skridskoloppet på fredagen.

FAKTA KPN Grand Prix 2020

  • Består av totalt sex tävlingar på naturis. Tre av tävlingarna hålls i Luleå.
  • Initiativtagaren till KPN Grand Prix är förre toppåkaren Bram Smallenbroek. Arrangör nederländska skridskoförbundet.
  • Skridskoloppen startar i Södra hamn
  • Heja gärna fram toppåkarna men var försiktig och beträd inte isbanan under loppen. Det går i en rasande fart.
  • Nedan ser du starttiderna för årets tävlingar, men tänk på att de kan ändras i sista stund beroende på vädret. För att hålla dig uppdaterad kan du följa tävlingens Facebooksida.länk till annan webbplats

Text: Therese Hedman

Foto: Helena Holm

Illustration: KPN Grand Prix

15 januari 2020

Logotyp