Tystare fyrverkeri i år

Enligt tradition samlas Luleåborna vid tolvslaget i centrum för att tillsammans ringa in det nya året. I år blir det kommunalråd Niklas Nordström som räknar ned de sista skälvande sekunderna innan tolvslaget innan fyrkeriet hälsar det nya året välkomna. Övergången mellan 2018 och 2019 blir tystare än vanligt.

Kommunen har utrett möjligheten till ett tystare firande efter ett medborgarförslag. I årets fyrverkeri används huvudsakligen markeffekter utan krevad (knall) och fyrverkerierna spelar på låg höjd. På det sättet blir det tystare och en närmare upplevelse för publiken,    

Fjolårets fyrverkeri i Södra hamn. 2018 avslutas minst lika häftigt, men tystare.

Fyrverkeri i Luleås färger

Luleå är en stad där havet möter land och detta vill vi uppmärksamma genom ett tema med den blåa färgen som skapar en bild av havets stormar och kall vinter. Sekvenser med mindre effekter blandas med eld och glittrande effekter på låg höjd, för att symbolisera värme, men också regnet i sommarmånaderna. Is och snö är även det en viktig del av Luleås liv, där blått och vitt representerar snön och is, sekvenser avfyras i kalla färger och gnistrande glitter.

Luleå är en stad med liv och rörelse, den kalla vintern möter den ljusa sommaren och i sekvenser av rött, orange och gult symboliseras sommaren. Med olika mönster i olika färger målas en bild av årstidernas skiftningar.

Imponerande final

I den avslutande akten firar vi in det nya året med en final i blandade färger. Finalen är avslutet på fyrverkeriet och går i ett högt tempo där himlen används likt en canvas för att fyllas med färger.

Mellan kl 23.00 - 01.30 stänger vi Södra hamnleden för biltrafik på sträckan Rådstugatan till Kungsgatan, samt Smedjegatan från Sandviksgatan till Södra Hamnleden.

För att så långt som möjligt undvika parkering- och trafikträngsel uppmanar vi alla att nyttja LLT:s extra turer. Se www.llt.lulea.selänk till annan webbplats för tider.

Ni som väljer att ta bilen är välkomna att parkera gratis, med motorvärmare i parkeringshuset Karpen från Nyårsafton kl 18.00 till Nyårsdagen 22.00.

Mer information om nyårsfirandet och årets pyrotekniska akter hittar du via denna länk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tolvslaget i Södra hamn - nedräkning

  • 23.30 Vi bjuder på bubblande dryck och kycklingkorv för grillning
  • 23.30 Kören Lava och Bo Selinder bjuder på vacker sång och musik
  • 23.50 Nyårstal av kommunalråd Niklas Nordström
  • 24.00 Fyrverkerier över vattnet vid Södra Hamnplan

Text: Eva Sundgren

Foto: Magnus Stenberg 

13 december 2018

Logotyp