Valborgselden från Hägnan livesänds

Valborgsfirandet på friluftsmuseet Hägnan brukar vara välbesökt, men i år blir det en annorlunda brasa. Istället för att ställa in evenemanget på grund av coronaviruset kommer Luleå kommun göra slow tv och livesända valborgselden på Facebook.

– Valborgsmässoafton är en välbesökt tradition vi värnar om. Traditioner skapar trygghet och vi behöver känna trygghet i tider av ovisshet, säger Karina Jarrett, chef friluftsmuseet Hägnan och fortsätter:

– När vi förstod att valborgsfirandet inte kunde bli av på grund av rådande situation ville vi testa andra möjligheter. Vårt kreativa team på friluftsmuseet hade svaret, vi sänder live

Ingen publik tillåts vara på plats vid valborgsbrasan i år, men hela evenemanget livestreamas på kommunens Facebooksida.

Folkmusik och får

Klockan 19.00 på valborgsmässoafton är det dags att bänka sig framför Luleå kommuns facebooksidalänk till annan webbplats för någon timmes äkta slow tv*. Förutom spänningen kring om brasan kommer fatta eld på en gång eller inte kan tittarna även se framemot folkmusik och livesänd fårklippning.

Viktigt att poängtera är att inga besökare kan uppleva brasan på plats på Hägnan, där tillåts enbart inblandad personal vara. Detta efter förordningen om att inte samla fler än 50 personer på ett arrangemang.

*Slow tv, eller långsam tv, är en genre där vanliga företeelser skildras i sin fulla längd. Exempelvis sände tidningen Ny Teknik ett tolv timmar långt legobygge förra året.

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels och Luleå kommun

17 april 2020

Logotyp