Vandra i historiens spår

Som en del av 400-årsjubileet lanserar Luleå kommun en historisk rundvandring och tipspromenad i centrala Luleå, Gammelstads kyrkstad och Råneå. Med hjälp av en karta i mobilen tar du dig runt och lär dig mer om platserna.

Starten för respektive vandring är utanför Kulturens hus, Visitor Center i Gammelstad och Medborgarhuset i Råneå. Längs efter vägen får du uppleva några av Luleå kommuns sevärdheter, landmärken och historiska platser.

Ta med dig familjen eller kompisarna på en 400-årsvandring och tipspromenad i centrala Luleå, Gammelstads kyrkstad och Råneå.

Vid varje startplats finns en skylt med instruktioner. Samma instruktioner finns även på kommunens 400-årswebblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du når vandringen via länk eller QR-kod och följer sedan kartan i din mobiltelefon.

Varje rundvandring tar ungefär en timme att gå och alla stopp är utomhus, så det finns gott om plats att hålla avstånd.

– Vid varje stopp får du en liten bildberättelse i din mobil om just den platsen och en klurig fråga som du ska besvara innan du går vidare. En kombination av nytta och nöje. Du får vara ute och röra på dig, samtidigt som du får veta mer om vår historia. Alla som deltar har också chans att vara med i en utlottning av fina Luleåprylar, säger Susanne Lundblom, kommunikatör på Luleå kommun och med i projektgruppen för 400-årsjubileet.

De tre vandringarna finns tillgängliga under hela jubileumsåret och finns på både svenska och engelska.

– Vi ville skapa en rolig 400-årsaktivitet som fungerar i coronatider och som passar familjen, kompisgänget och även besökare i kommunen, säger Susanne Lundblom.

Vandringarna är framtagna i samarbete mellan Luleå kommun, Luleå Business Region och föreningen Raan.

FAKTA

  • Instruktioner till den historiska vandringen finns på www.lulea.se/400länk till annan webbplats samt på en skylt utanför Kulturens hus, Visitor Center i Gammelstad respektive Medborgarhuset i Råneå.
  • Den 12 juli 1621 fick Luleå stadsrättigheter av Gustaf II Adolf. Luleå kommun firar 400-årsjubileet under hela 2021.
  • Läs mer om 400-årsjubileet på www.lulea.se/400länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Julia Edbom, illustration: Joakim Höggren

Logotyp