Vernissage x 2 i Konsthallen

På lördag är det vernissage, både digitalt och på plats, för vårens utställningar i Konsthallen. Olle Schmidts konst med svärta och humor delar plats med examensutställningen av studenter från LTUs program grafisk design.

Vernissagerna anpassas till myndigheternas råd och max 50 personer åt gången kommer vistas i Konsthallen, vilket ger god möjlighet att hålla rimligt avstånd mellan alla besökare. Dessutom sänds en filmad visning av de nya utställningarna på Konsthallens facebooksidalänk till annan webbplats klockan 12.00 på lördag, om du inte kan eller vill komma dit fysiskt.

Olle Schmidts konst kan från lördag upplevas både i Konsthallen och genom en digital visning.

Olles egen konstvärld

Den första utställningen är av Olle Schmidt. Han har byggt sin konstvärld på oväntade möten med svärta och humor där vad som helst kan hända. Man kan se utställningen som en scenografi till en teater, en film eller ett dataspel, där de olika motiven samspelar. Ofta står gestalterna i målningarna inför vägval som kan påverka framtiden på olika sätt.

Respektfull design och ME

I den andra utställningen, Av vikt, möts besökaren av nio olika arbeten skapade av examenselever från utbildningen grafisk design på Luleå tekniska universitet. Studenterna har alla arbetat med samhällsaktuella frågor som de själva fått identifiera, exempelvis Emma Sandbergs arbete om respektfull design ihop med hur sjukdomen ME* porträtteras.

Avgångselever som ställer ut är Emma Sandberg, Elina Mikkola, Louise Hannu, Jasmine Wihlborg, Morgan Ström, Johanna Törnqvist Weinehammar, Andrea Stansisic, Charlie Bergkvist och Fanny Berglund.

Vernissagen på plats i Konsthallen pågår mellan klockan 11.00-16.00 på lördag, 16 maj.

*ME en förkortning av myalgisk encefalomyelit, tidigare kallad kroniskt trötthetssyndrom, och kännetecknas av långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar.

Emma Sandberg vill med sin respektfulla design lösa problemet att sjukdomen ME porträtteras fel.

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman samt pressbild

14 maj 2020

Logotyp