Vill väcka läslust utan krav

Snart drar en bok-och filmcirkel igång på Björks fritidsgård för unga mellan 13-16 år. Tillsammans läser man en bok som blivit film, ser filmen, diskuterar och fikar. ”Idén kom från våra ferieungdomar i somras och tillsammans med biblioteket blir det nu en cirkel”, säger Carola Vånsjö, fritidsledare.

Starten blir den 28 september på Björkskatans fritidsgård. Då bjuds det på pizza, lottas ut priser och planeras inför de kommande träffarna.

– Cirkeln är för ungdomar och av ungdomar. De styr och vi hakar på, säger Mimmi Granberg, bibliotekarie och fortsätter:

– Vi vill på ett otraditionellt sätt väcka läslust utan krav och oavsett intressen och bakgrund. Vi jobbar med böcker, ljudböcker, film, högläsning samt möjlighet att vara med digitalt. Allt för att vara flexibla!

På initiativ från unga på Björks startar nu Mimmi Granberg, bibliotekarie och Carola Vånsjö, fritidsledare, en bok-och filmcirkel.

Med och bestämmer

Biblioteken i Luleå har tidigare ordnat bok-och filmcirklar men att det nu anordnas på en fritidsgård är ett initiativ från ungdomarna.

– Intresset växte fram hos feriejobbare i sommar när vi gjorde ett läsprojekt tillsammans. Nu kommer deltagarna få vara med och bestämma bland annat var vi ska ha bok-och filmcirkeln. Vi har både Björks fritidsgård och Kulturens hus att tillgå, säger Carola Vånsjö, fritidsledare Luleå kommun.

Deltagandet är helt gratis så tipsa gärna tonåringar i din närhet!

FAKTA bok-och filmcirkeln på Björks

  • Cirkeln startar 28/9 kl 18 på Björkskatans fritidsgård. Anmäl dig innan start till mimmi.granberg@lulea.se eller carola.vansjo@lulea.se.
  • Datum för höstens träffar är 28/9, 5/10, 12/10, 19/10 och 26/10 kl 18-21
  • Unga mellan 13-16 år är välkomna.
  • Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels samt Luleå kommun

14 september 2020

Logotyp