Från kontor till klassrum

Badmästaren blir fritidsledare, cafépersonal bokar antikroppstester och säljarna på Kulturens hus vakar över gymnasieskolans prov. När kultur- och fritidsförvaltningen har mindre jobb i coronatider hjälper förvaltningens medarbetare till i andra verksamheter.

Anette Gustafsson och Linda Engman tycker att det är kul att komma ut och göra nytta när de jobbar med sitt nya uppdrag som provvakter på gymnasiet.

– Vi är här under eftermiddagarna två dagar i veckan. Lärarna får boka in provtider via ett schema som studierektorn på Hackspetten sköter, säger Linda Engman.

Med blyertspennor och kladdpapper gör sig Anette Gustafsson och Linda Engman (fr v) redo att ta emot gymnasielever som ska skriva prov.

Inställda event

Vanligtvis har hon och Anette Gustafsson ansvar för stora möten, konferenser och event på Kulturens hus. Om det inte vore för pandemin skulle de ha fullt upp just nu. Eftersom alla stora event är inställda har duon istället styrt upp några digitala konferenser. De passar också på att lära sig mer om den digitala tekniken. Båda jobbar i huvudsak hemifrån och gläds åt att träffa varandra – och andra – under arbetsdagarna på skolan.

Mindre grupper

På grund av restriktionerna måste proven genomföras i mindre grupper och då räcker inte lärarresurserna till. Därför är deras hjälp mycket välkommen.

– Vi delar ut pennor och kladdpapper och sedan sitter vi här och håller koll. Det känns roligt att vara till nytta och det ger mig mycket energi, säger Anette Gustafsson och ställer fram en bunt blyertspennor på ett av borden, samtidigt som några elever installerar sig i klassrummet.

Badmästare blev lärare

En annan som tillfälligt har bytt arbetsmiljö är badmästaren Hugo Larsson. Eftersom Pontusbadet är stängt jobbar han istället som fritidsledare och elevstöd på Ängsskolan.

– Det är jättekul och en bra chans att pröva på ett annat jobb. Som simlärare är jag van att undervisa, och det gillar jag. Nu får jag göra det på heltid, säger Hugo Larsson, vars första arbetsdag i förskoleklass bjudit på allt ifrån matematik och alfabetet till rollen som tomte.

– Många av barnen på skolan känner igen mig från simskolan. Jag fick ett varmt välkomnande under lunchrasten i skolmatsalen, ler Hugo.

man på lekplats

Hugo Larsson trivs redan i sin nya roll på Ängsskolan. ”Det är kul att få testa ett nytt yrke."

Bokar tid för antikroppstest

Det går även att stötta andra verksamheter från den egna arbetsplatsen. Det har Jenny Määttä och Carina Hallin erfarenhet av. Badhuscaféet, där de annars jobbar, har stängt. Istället för att bre mackor och fixa smoothies sitter kollegorna på ett kontor och tar emot bokningar av prov för antikroppar mot covid-19.

– Vi stöttar socialförvaltningen genom att hjälpa dem med provbokning av personalen. Det känns bra, vi ville ha mer att göra. När vi skurat golv och tak, rensat avlopp och gjort undan allt som vi annars inte hinner med finns inte länge så mycket att göra, skrattar Carina Hallin.

Jenny Määttä håller med och tycker att det känns bra att kommunens resurser nyttjas klokt.

– När vi har lite att göra känns det bra att kunna vara till nytta och hjälpa socialförvaltningen, avslutar hon.

Jenny Määttä och Carina Hallin har bytt cafémiljön mot kontor, när de stöttar socialförvaltningen.

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

15 december 2020

Logotyp