”I Antnäs har vi allt”

Antnäs kallas för navet i Sörbyarna. Här finns skola, förskolor, matvarubutik, sporthall och vård- och omsorgsboende. Det är en by med närhet till både stad och natur. En by där nytt växer fram och det gamla gör sig påmint.

Det är lunchtid och början av november. Regnet har precis avtagit och solens strålar börjar ta sig igenom molnen när vi svänger upp på E4:an med riktning mot Antnäs. Efter knappt två mil når vi ICA Sörbyhallen som är en knutpunkt i Antnäs. Bakom butiken radar villorna upp sig. Vi passerar äldre hus och ett helt nybyggt kvarter. Vi tar oss upp till vad som sägs vara den högst belägna tomten i kommunen, där familjen Törnkvist byggde sitt drömhus för ungefär två år sedan.

Familjen Törnkvists grillplats är välanvänd. Till höger skymtar familjens hus som de själva varit med och ritat då inget standardhus uppfyllde deras önskemål. Huset är i två plan med tre sovrum på vardera våningen. Bra nu och bra när barnen är tonåringar är tanken.

Emelie och Tomas Törnkvist tar emot oss vid grillplatsen på baksidan av huset. Femårige sonen Casper är upptagen med att plocka stenar och familjens minsting, Estelle, 4 månader, ligger bekvämt nerbäddad i vagnen. Att familjen hamnade i Antnäs är inte någon slump utan ett väl genomtänkt beslut.

– I Antnäs har vi allt, vi behöver inte kompromissa, säger Emelie och lägger Caspers köttbullar på grillen innan hon fortsätter:

– Jag har bott på flera ställen i kommunen, både centralt och utanför stan, men alltid saknat något. Det gör jag inte här. Jag har 300 meter till ICA, skolan och förskolan. Och naturen är precis här, säger hon och pekar mot skogen som breder ut sig bakom huset.

En joggare drar sin runda på elljusspåret som slingrar sig fram bara några meter bort. Familjens hund Ziri parkerar i skogsriset och börjar gnaga på vad som kan vara skogens största pinne.

– Antnäs är som ett litet centrum i sig. Vi har allt vi behöver här, det gör livet enkelt. Och närheten till E4:an ger korta pendlingsavstånd. Det uppskattar jag som driver eget inom geoteknik och jobbar mycket med Markbygden, Kalixbron och Älvsbyvägen, säger Tomas och vänder korvskivorna på grillen.

Bilden till vänster: Familjen Törnkvist hälsar snällt på Bergskärringen på Kvarnvallen. Enligt folktro var det väsen som man inte skulle stöta sig med. Bilden till höger: ICA Sörbyhallen är en populär livsmedelsbutik och en knutpunkt i byn. Butiken drivs av Joakim Stolz och hans bror Tomas. Det var Joakims mamma och bror som byggde upp butiken 1997.

Vi avslutar utelunchen och tar oss till ett av familjen Törnkvists favoritutflyktsmål i Antnäs, Kvarnvallen. Här blir vi påminda om att Antnäs är en gammal jordbruksbygd. Kvarnvallen var en av Antnäs fäbodvallar som kan ha kommit till på sent 1500-tal. Kossorna betade i skogen och mjölken förädlades på fäbodvallen. Förbi Kvarnvallen går Fäbodaleden, en vandringsled på cirka en mil som tar dig förbi Antnäs fyra fäbodar från förr.

– Casper älskar att vandra och istället för att slå på stora trumman och åka och fjällvandra kan vi testa det i all enkelhet här hemma, säger Emelie.

En av anledningarna till att familjen Törnkvist valde att sätta ner bopålen i Antnäs är Antnässkolan. Emelie jämförde skolorna i kommunen, allt ifrån lärartäthet till avgångsbetyg hos elever, och Antnässkolan blev en favorit. Inte minst för deras digitala arbete. Antnässkolan har en IT-profil och de var tidigt ute i kommunen med att arbeta med digital teknik. Vi besöker skolan för att få höra mer.

– Man kan nog säga att vi är lite pionjärer där. Sedan läsåret 2018–2019 arbetar ju alla grundskolor med programmering enligt läroplanen men vi var tidigare ute. Mycket tack vare vår dåvarande rektor som brann för ämnet, berättar Tomas Sandström, lärare i matte, no och teknik.

På Antnässkolan arbetar de med programmering ända från förskoleklass. Tomas Sandström berättar:

– Vi lär ut ett datalogiskt tänkande hela vägen. Det börjar i leken när eleverna är små, när de är större kan det handla om att de skriver ett recept med steg för steg. Redan på lågstadiet programmerar eleverna med blockprogrammering och mer avancerat på mellanstadiet.

Tomas menar att digitala verktyg är så mycket mer är en iPad och han vill få eleverna att förstå hur digital kod, som finns överallt, faktiskt fungerar.

– Digitaliseringen är här. Sen är det inte meningen att alla elever ska bli programmerare, men alla ska förstå. Det är en demokratifråga, säger Tomas Sandström.

I träslöjden på Antnässkolan visar Tomas Sandström några tjejer i 3:an hur CNC-fräsen fungerar. De fräser in bokstäver i en träplatta. Antnässkolan kan vara den enda grundskolan i Sverige som har en CNC-fräs. Den, och brodyrmaskinen i syslöjden, fick skolan tack vare Facebook som varje år delar ut pengar för att sponsra utvecklandet av digital teknik.

FAKTA Antnäs i siffror

  • 38,1 år medelålder
  • 1 012 invånare
  • 600–700 år gammal kan byn vara. Det är tack vare landhöjningen som vi kan sätta en gräns för hur gamla byarna i luletrakten kan vara.
    Se och uppleva:
  • Vandringsleden Fäbodaleden förbi Antnäs fäbodar från förr.
  • Sägenleden, får sägnerna upplästa längs leden i telefonen.
  • Långberget mellan Antnäs och Alvik bjuder på en vacker utsikt ner mot Aleåns dalgång.
  • Kulturleden bjuder det på konst- och kulturupplevelser.

  • Varför heter det Antnäs?
  • Koppling mellan ett namn och naturfenomen är ganska ofta förekommande. Anses betyda Antes näs.




DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman

Foto: Tomas Bergman

Logotyp