Luleå förändrade mitt liv

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I sjunde delen av Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi Lisa Kakar.

– Min framtid är här. Luleå förändrade mitt liv.

Solroskärnor med knepiga skal, grillchips och en slags miniversion av brödpinnar är prydligt uppdelade i mer än generösa sektioner. På den fullmatade tallriken ligger en liten del av Lisa Kakars kultur. Inte maten i sig, utan gesten. Ingen gäst ska gå hem på tom mage.

Lisa Kakar växte upp i Afghanistans huvudstad Kabul. Hon flyttade själv till Luleå för att studera för drygt två år sedan. Hon menar att Luleå har förändrat hennes liv – och nu vill hon ge tillbaka.

På anslagstavlan, som är lika bred som skrivbordet, är ett tiotal foton upphängda med jämna mellanrum. Familjen hemma i Kabul. Lisa som liten. Journalisten Olle som följt henne och familjens öde i flera reportage till lokaltidningen Aarhus Stifstidende. Från flyktinglägret i Pakistan där han skrev om hennes mamma, som är läkare, och hur hon tog hand om kvinnorna i lägret med bara ett litet bord till förfogande. Till hemmet i Kabul och hela vägen till Luleå.

– Min mamma har alltid drömt om att hennes döttrar ska ha en högre utbildning. Hon har uppmuntrat oss att sikta högt, säger Lisa Kakar.

Hon tog sin kandidatexamen i Afghanistan och fick stipendium för att göra sin master i företagsadministration i Indien. Tillbaka i Kabul jobbade sig Lisa upp inom Rädda Barnen under tre år samtidigt som hon startade landets första feministiska tidning. Men hon ville uppleva mer. I Afghanistan var hon alltid beroende av andra. Hon ville ha samma frihet och självständighet som hon haft i Indien.

Men ingen förstod. Hon hade ju en bra utbildning, stadig karriär med en hög lön – något som är svårt, speciellt som kvinna, att lyckas med i Afghanistan. I början visste ingen i Lisas familj att hon åkt tillbaka till Indien för att ansöka om ett Visa, eftersom det inte finns en ambassad i Afghanistan, för att studera i Luleå.

– Tillslut berättade jag för mina föräldrar att jag fixat allting i hemlighet. De lät mig åka, men jag var tvungen att ta allt ansvar själv. De skulle inte hjälpa mig om jag fick problem.

Lisa Kakar, på Clarion Hotel sense där alla som är med i reportageserien ”Vi valde Luleå” träffades på för att utbyta erfarenheter.

Komplicerad start och en lyckad vändning

Första tiden i Luleå var svår. Det var alla smågrejer, saker som svenskar kanske tar för givet för att de gör dem varje dag, som var komplicerat. Som att ta sig från flygplatsen till universitetet. Bussen tog inte kontanter, och hon kunde inte köpa ett busskort med sitt utländska betalkort. Och hon var tvungen att ta sig till stan för att skaffa ett svenskt konto.

– Jag vet inte vad jag gjort utan de förarna som hjälpte och guidade mig i början. Alla Luleåbor har så stora hjärtan, de hjälper utan att döma.

Vi sitter i hennes studentrum. Konstanten, tryggheten, under hennes tid i norra Sverige. Väggarna har sett allt, berättar Lisa Kakar. Stressen över att vara helt utlämnad till sig själv och sin egen förmåga. Pressen att inte kunna dela det med sin familj. Men också lyckan och glädjen när allting började vända.

– Jag hittade min väg tillbaka genom att fokusera på, och arbeta för, kvinnors rättigheter. Jag började njuta av att vara självständig.

Nu, efter drygt två år, är hon nästan klar med sin andra master. Men innan utbildningen är klar ska hon träffa Ole igen. Den här gången på en konferens i Danmark, för att prata om kvinnors rättigheter i Afghanistan.

– Min framtid är här. Luleå förändrade mitt liv, och nu vill jag ge tillbaka. Här kan jag ge tillbaka.

Vem är Lisa Kakar?

  • Ålder: 26 år.
  • Bor: Björkskatan.
  • Uppvuxen i: Kabul, Afghanistan.
  • Gör: Studerar internationell affärsverksamhet på LTU.
  • Luleå med tre ord: Kall plats, varma människor.
  • Favoritplats: Gammelstad.

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

05 juni 2020

Logotyp