Trädexperten har hittat hem

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan har vi träffat Joel Đapić Öberg, arborist på parksektionen.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på cirka 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Hej Joel! Vad gör en arborist?

- Enkelt beskrivet så jobbar jag med trädvård. Jag planerar, inventerar och utför skötsel och underhåll av kommunens träd. Det innebär allt från att ta ner vissna kvistar till att siktbeskära och ta hand om de träd som finns. Jag är också med och planterar nya träd och finns ofta med när nya projekt går igång.

Hur länge har du jobbat i Luleå kommun?

- Jag har nyss flyttat tillbaka till Luleå och har arbetat på parkförvaltningen sedan mars i år. Det känns bra att vara tillbaka här efter många år utomlands och i södra Sverige.

Berätta lite om din bakgrund.

- Mina föräldrar hade handelsträdgård i Niemisel när jag växte upp, så det här yrkesvalet kom ganska naturligt för mig. Ju äldre jag blev desto mer fördelar såg jag, till exempel att få arbeta utomhus. Så jag utbildade mig först till trädgårdsmästare, sedan till arborist.

Vad är det bästa med ditt arbete?

- Det mesta är bra med mitt jobb faktiskt. Jag får vara utomhus i dagsljus, jobba med kroppen och med träd och växter. Men det är ett ganska fysiskt krävande jobb. Jag jobbar en del ensam men har bra kollegor på sektionen. Jag har också ett fritt och varierande jobb och ett stort förtroende. Jag trivs jättebra!

Har du hittat några bra fritidsaktiviteter i Luleå?

- Ja det har jag. Vi har två hundar och är mycket ute i naturen med dem. Jag klättrar också och åker skidor. Så jag känner att jag är på rätt plats för det liv jag vill leva.

Och till sist, vad tycker du är det bästa med Luleå?

- Det blir ett enkelt svar. Här är det nära till allt och naturen finns runt knuten. Jag har längtat tillbaka hit i många år. Jag och min fru har hittat ett bra liv i Luleå.

Det här är Joel Đapić Öberg

Ålder: 32

Yrke: Arborist

Bor: Nyinflyttad i Niemisel

Text och bild: Malin Taavola

01 oktober 2020

Logotyp