Hittaut femårsjubilerar i Luleå

Idag, 23 maj, kör folkhälsoprojektet Hittaut igång i Luleå för femte året i rad. Med hjälp av den interaktiva kartan i Hittaut-appen eller papperskartan som levereras direkt hem i postlådan erbjuds en checkpointjakt som aktiverar både kropp och knopp.

Hittaut, som i Luleå arrangeras av Bergnäsets AIK Orientering, OK Renen och Gammelstads IF, har under åren blivit riktigt populärt. Årligen beger sig runt 5000 Luleåbor ut i naturen för att leta checkpoints.

– I år finns 217 checkpoints utspridda i och omkring Luleå. Förutom det ordinarie närområdet så är Brändön, Måttsund och Antnäs nya fina områden med vackra naturupplevelser som är väl värda ett besök, säger Maria Holmberg, Bergnäsets AIK Orientering.

Båda barn och vuxna kan delta i Hittaut.

Sunderbyn är tillbaka

Dessutom gör Sunderbyn en efterlängtad comeback på kartan. I år har projektet även ett speciellt fokus på Luleås parker.

– Vi tror att detta kommer att locka våra yngsta deltagare extra mycket. Kanske ger det upphov till riktiga skattjakter i sommar? säger Maria Holmberg.

Oavsett om man rullar, går, lunkar eller springer finns tillgängliga checkpoints att hitta.

FAKTA Hittaut Luleå

  • Kartan finns i pappersform och digitalt. Papperskartan delas ut i brevlådan till alla hushåll inom kartområdet. Dessutom kan du hämta kartan på Turistcenter i Kulturens Hus eller Visitor Center i Kyrkstaden.
  • Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsgrader, där grön är lättast och svart svårast. En checkpoint är en aluminiumstolpe med rosa dekal. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser.
  • Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen. Hittaut ägs av Svenska Orienteringsförbundet och drivs ideellt av orienteringsklubbar på närmare 100 platser runt om i Sverige
  • I appen hittaut och på hemsidan har du tillgång till alla hittaut-orters kartor Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Maria Holmberg

Logotyp