Att övervinna språkbarriären

Luleå Energi har börjat rekrytera smartare. Genom fler rekryteringskanaler knyter företaget till sig kompetens samtidigt som man bidrar till ökad integration. Ett sätt är att ta tillvara på kompetens som annars kanske skulle vara outnyttjad.

Energiuppropet är arbetsgivarorganisationen Sobonas och branschens upprop om att rekrytera smartare. Genom att gå med i uppropet förbinder sig alla deltagande bolag att ta emot nyanlända praktikanter under året, något som ska bidra till att fler människor integreras i samhället samtidigt som medlemsföretagen säkrar framtida kompetensförsörjning.

Civilingenjör Enas Al-Nuaimi flyttade från Irak till Sverige för 8 år sedan. Praktikplatsen på Luleå Energi ledde till fast anställning.
– Jag känner aldrig att det är tråkigt på jobbet. Jag lär mig nya saker hela tiden. Idag känns det som att livet är öppet för mig, säger Enas.

– Luleå Energi är ett bra exempel på hur Sobonas verktyg för inkluderande kompetensförsörjning såsom handledarutbildning med språkmodul kan användas för att hitta nya vägar till framtidens medarbetare, säger Conny Larsson, projektledare Sobona.

Sedan Luleå Energi gick med i uppropet under slutet av 2017 har man tagit emot tre praktikanter kopplade till projektet. Med hjälp av olika verktyg för inkluderande kompetensförsörjning, bland annat handledarutbildningen med språkmodul, har man hittat fler vägar för att knyta till sig framtidens medarbetare, bland annat genom examensarbeten, traineetjänster och praktikplatser.

– Att arbeta med strategisk kompetensförsörjning är avgörande för att vi ska kunna fortsätta att vara ett affärsmässigt och samhällsnyttigt bolag även i framtiden. Genom att öppna dörrarna för alternativa rekryteringsvägar tar vi ansvar för en långsiktigt hållbar verksamhet, säger Katharina Frank , chef HR och Hållbarhet Luleå Energi.

Praktikanten Enas Al-Nuaimi från Irak

En av de som startat som praktikant på företaget är Enas Al-Nuaimi. Enas flyttade från Irak till Sverige för 8 år sedan. Hennes man hade fått möjlighet att doktorera på Luleå tekniska universitet och planen var att de och deras två små barn skulle stanna i Luleå under fyra år. När han sedan blev erbjuden ett jobb, blev familjen kvar. Enas, som jobbat som civilingenjör i Bagdad under sex år, tänkte att hon trots sina erfarenheter omöjligt skulle kunna få ett jobb när hon inte alls kunde det svenska språket. Det var där hennes resa, mot att bemästra det svenska språket och idag jobba som systemingenjör på Luleå Energi, tog sin början.

– Du kommer ju ofta ner till mig och frågar eller vill diskutera ett ord. Du lämnar ju aldrig något åt slumpen, säger Linn Wallo, HR-strateg på Luleå Energi.

– Ja, men ibland är det svårt. Min kollega sa ”låt maskinen tugga på”, och jag förstod inte alls ”vad betyder det? tugga på?” och visade genom att tugga med mina tänder. När han sedan förklarade vad han menade så skrattade vi, det blev en rolig grej, och nu har jag själv börjat använda det uttrycket när jag pratar med honom, säger Enas och fortsätter:

– Ibland tänker man att man aldrig kommer kunna prata riktigt bra svenska som alla andra, men det är bara att våga. Våga prata, och våga göra fel. Man måste våga göra fel. Jag har alltid någon som räddar mig, mina kollegor som är jätteviktiga stöd.

Tufft i början med språket

För att få möjlighet att utveckla sitt språk och komma in på svensk arbetsmarknad sökte sig Enas till Luleå Energi.

– Jag började med två månaders praktik hos Luleå Energi inom ett EU-projekt (OPTI) som handlade om att utveckla och optimera fjärrvärmenätet och produktionen genom att bland annat ta fram simuleringsmodeller och prognosverktyg. I projektet arbetade jag med att utveckla användargränssnitt för att kunna analysera data och få fram rimliga resultat.

Månaderna som praktikant var både stimulerande och utmanande för Enas. Hon berättar att hon blev jättebra bemött och välkomnad av alla kollegor, men att språket, och allt det nya som en ny arbetsplats innebär, var tufft för henne.

– Den person jag var då jag började min praktik är jag inte alls längre. Jag var tvungen att förbereda mig hemma inför varje möte, var nervös och osäker på mig själv, ”de kanske inte förstår mig?”. Fikatiden var en väldigt skrämmande tid, för då var man tvungen att prata med andra - prata om vädret och så, säger hon och ler.

– Men allt sådant har varit jättenyttigt för mig, ett första steg mot att kunna jobba här.

Projektanställning ledde till fast tjänst

Efter att praktiken var över blev Enas erbjuden att stanna kvar på Luleå Energi som projektanställd inom OPTI-projektet, för att efter ytterligare några månader få en förfrågan om en fast tjänst som systemingenjör. Hon valde att ta chansen, och det är något som hon inte ångrat.

– Jag känner aldrig att det är tråkigt på jobbet. Jag lär mig nya saker hela tiden. Idag känns det som att livet är öppet för mig. Min man, mina kompisar, de säger att jag ser glad ut. Och det är jag. Mitt jobb innebär trygghet för min familj, men det innebär också att jag inte bara är mamma utan gör något nyttigt för samhället och för mig själv. Det känns som att jag gör något viktigt. Hon fortsätter:

– Genom att komma till Sverige har jag tvingats till att vara med människor, prata med människor och kontakta människor. Jag är egentligen en person som mer gillar att vara hemma, ha det lugnt, läsa och så, men genom mitt jobb tvingas jag till obekväma situationer som gör att jag lär mig språket och hela tiden utvecklas som person.

Nya erfarenheter på svensk arbetsplats

Det är inte bara språket och nya arbetsuppgifter som varit nytt för Enas, utan även allting runt omkring, systemet på en arbetsplats; med schema, hur det fungerar på möten och vad det är som värdesätts på en arbetsplats i Sverige. Allt sådant är saker som skiljer sig från hennes tidigare erfarenheter och arbetsliv.

– I mitt hemland är det bara fokus på arbete och det finns sällan chans att få delta i andra verksamheter än sin egen och lära känna sina kollegor. Här i Sverige finns det andra saker som också är viktiga. Även om man är duktig på jobbet är det viktigt att vara snäll. Här respekterar alla mig och jag känner mig inte annorlunda, det finns en ömsesidig respekt mellan alla. När folk frågar mig vad jag jobbar med, känner jag alltid stolthet - jag jobbar på Luleå Energi.

 

 

FAKTA

  • Sobona är en arbetsgivarorganisation för kommunala företag. Medlemmarna är kommunala och landstingskommunala aktiebolag, handelsbolag, stiftelser, ideella föreningar, ekonomiska föreningar och kommunalförbund, men även bolag som ägs av de redan nämnda medlemmar, samt en del privata utförare av viktig kommunal- eller landstingskommunal verksamhet som har lämnats över.a

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Jacob Westman

Logotyp