”Det är viktigt att prata med olika aktörer för att vi ska lyckas bli fler”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Julia Hanson som är inflyttningskoordinator på Arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Julia Hanson är inflyttningskoordinator på Arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen på Luleå kommun.

Hej Julia! Vem är du?

– Jag är en Norrbottenpatriotisk hemvändare som älskar människor. Personligen motiveras och växer jag av att träffa nya människor som delar med sig på olika sätt. Då jag brinner för att norra Sverige ska leva och frodas vill jag bidra till att fler flyttar till regionen och Luleå. Vi behöver bli fler för att stärka en hållbar ekonomisk utveckling kopplat till allt som sker här. Jag har själv bytt ut norra Sverige mot storstadsliv i olika länder men flyttat hem för att få en bättre livsmiljö här i Norrbotten. Mitt mål är att inspirera många att göra detsamma.

 

Vad har du för bakgrund?

– Jag är Bodensare i grunden och har en bakgrund i musik och statsvetenskap med fokus på EU. Jag bott i Belgien, Frankrike och Skåne där jag har pluggat och jobbat. Innan jag flyttade till Luleå förra året bodde jag i Bryssel i fem år där jag arbetade på North Sweden European Office med frågor som rör norra Sverige. I fjol flyttade jag till Luleå och tog med mig min belgiska sambo och vår hund. Innan jag började mitt nuvarande jobb arbetade jag som kommunikatör och koordinator på Norrbottens Handelskammare.

 

Vad gör du på jobbet?

– Jag arbetar som inflyttningskoordinator och tillsammans med mina kollegor i ”Team flytta till Luleå” arbetar vi med att främja förutsättningarna för platsen Luleå så att vi ska bli fler Luleåbor. I dag är vi sju personer som arbetar i flera projekt och som deltar på eller anordnar aktiviteter i Sverige och andra länder med fokus på kompetensförsörjning, utbildning och jobb kopplat till behov i näringslivet och offentlig sektor. Det är viktigt för oss att föra en dialog med olika aktörer och företag i olika branscher i Luleå för att vi tillsammans ska lyckas med att bli fler. Vi samarbetar också med övriga kommuner i Norrbotten då vi anser att alla som flyttar till regionen ger ringar på vattnet.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Vi befinner oss i en otroligt intressant tid i Norrbotten med allt som sker i regionen. Det är så roligt att jag och mina kollegor har möjlighet att arbeta fram nya strukturer och testa nya saker i dialog med olika aktörer och företag. Jag ser det som ett värdefullt uppdrag att skapa förutsättningar för människor att flytta hit eftersom det bidrar till norra Sveriges och Luleås utveckling. Utan fler nya medborgare som kan arbeta i privat och offentlig sektor har vi ingen grön utveckling att vara stolta över. Företagen skulle till exempel inte kunna fortsätta marknadsföra sig som hållbarhetshjältar internationellt om det blir fly in, fly out av personal. Ett viktigt verktyg är hemsidan ”Flytta till Luleå” som fungerar som en landningssida för de som är intresserade av att flytta hit. Den bör alla Luleåbor känna till så jag vill skicka med att alla kan använda sidan och vara en ambassadör för Luleå i olika sammanhang.

 

Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?

– Det finns massor med utmaningar men lika många möjligheter. Det är jätteviktigt för oss att föra dialog med företag men det är inte enkelt att nå ut till alla företagare och fånga deras intresse. Vi jobbar på att skapa goda och varaktiga relationer som förhoppningsvis kan förgrena sig i näringslivet. För mig är det frustrerande att matchningen på arbetsmarknaden är svår för vissa inflyttare som verkligen vill flytta hit. Jag ser till exempel att det kan vara komplicerat att få in en fot på arbetsmarknaden i Luleå även om den sökande har en universitetsutbildning och ett intressant cv. Sedan finns det strukturella utmaningar på nationell nivå. Sverige saknar exempelvis en nationell strategi för att attrahera och behålla utländska talanger till skillnad från många andra länder.

 

Vad är närmast på gång?

– Massor! Vi planerar bland annat inför vårt deltagande vid migrationsmässan Expo i Houten under våren. Vårt rekryteringsevenemang Jobbchansen fortsätter under 2024 där vi bjuder in företag. Nytt för nästa år är att vi börjar en utökad samverkan med vuxenutbildningen utifrån de nya industriutbildningar som de ska utveckla. Luleå ska också medverka i ett nytt EU-program, Arctic Urban and Region Cooperation, med start i januari och med mig som projektledare. Syftet är att främja erfarenhetsutbyte och samverkan mellan arktiska städer då europeiska kommissionen vill främja ett socialt hållbart Arktis. Nytt är även att teamet ska genomföra en pilotstudie i Östersjöregionen för attraktion av arbetskraft med hjälp av omvänd exportstrategi.

 

Till sist, vad gör du på fritiden?

– Utöver att träffa nya människor och umgås med härligt folk, mår jag riktigt bra när jag får tillfälle att gräva ner mig i något kreativt som till exempel att träna på en sångrepertoar inför ett uppträdande, måla en tavla eller sy på ett secondhandplagg. Jag kan inte leva länge utan att vara ute i skogen. Sedan har jag ett stort behov av att hitta på olika aktiviteter och inte sitta still för länge.

Julia Hanson

  • Yrke: Inflyttningskoordinator
  • Ålder: 32
  • Bor: Bergnäset
  • Intressen: Kultur, mat och vin, skapande, umgås med mina favoritmänniskor och finna nya bekantskaper.
  • Det bästa med Luleå: Alla årstider i kommunens vackra natur och Luleås bredd samt tillgänglighet gällande utbud och infrastruktur.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Fredrik Winneborn

28 december 2023

Logotyp