Luleå bäst i landet när det gäller behöriga lärare

I Lärarförbundets skolranking "Bästa skolkommun 2018" placerar sig Luleå på 38:e plats bland Sveriges 290 skolkommuner och på första plats när det gäller behöriga lärare.

Idag presenterades Lärarförbundets årliga rankning av landets bästa skolkommun. Det är Sveriges största rankning i sitt slag och baseras på 13 kriterier, bland annat resurser till undervisning, lärartäthet, löner, andel barn i förskola och betyg.

Luleå kommun tappar en placering från förra året, men tar förstaplatsen när det gäller kriteriet utbildade lärare. I kategorin friska lärare ligger Luleå kvar på plats 179. Däremot sjunker kommunen i den kategori där medellönen för lärare jämförs, från placering 206 till 242:e plats.

– Det känns väldigt bra att vi nu är bäst i landet när det kommer till utbildade lärare. När det gäller lärarnas löner har de varit prioriterade i Luleå kommun, men det är tydligt att andra kommuner gjort större insatser, säger skolchef Maarit Enbuske.

Luleå har störst andel behöriga lärare i Sverige.

Förbättringar i flera kategorier

I kategorin andel barn i förskola har Luleå klättrat tolv placeringar sedan förra året och finns i år på plats 39.

Klara förbättringar gör man i kategorin likvärdigt meritvärde där Luleå nu finns på plats 201, jämfört med förra årets 223:e plats. Samma gäller för andel godkänt likvärde där årets placering 128 är ett lyft från fjolårets plats 159. Jämförelserna handlar om föräldrarnas utbildningsbakgrund, andelen nyanlända elever och socioekonomi.

– Att vi förbättrar resultaten i dessa kategorier är mycket glädjande och helt i linje med vårt mål att alla ska lyckas i skolan, menar Maarit Enbuske.

Luleå tog även många placeringar när det gäller kategorin andel elever som fullföljde gymnasieutbildningen inom tre år och är nu på en 125:e plats, tidigare 206.

– Gymnasieskolan har jobbat mycket med att öka antalet som går ut gymnasiet inom tre år, bland annat genom hälsofrämjande insatser för eleverna. Det här är ett kvitto på att det ger resultat, konstaterar Maarit Enbuske.

– Vi höjer oss i många kategorier jämfört med förra året och behåller i princip samma placering. Det visar att vi är på rätt väg, men vi vill såklart bli ännu bättre.

Ta del av hela resultatet på Lärarförbundets hemsida.länk till annan webbplats

FAKTA

  • Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommun är Sveriges största rankning i sitt slag och baseras på 13 kriterier, bland annat resurser till undervisning, lärartäthet, löner, andel barn i förskola och betyg.
  • Grannkommunerna Piteå, Älvsbyn, Kalix och Boden ligger på plats 8, 14, 66 och 95. I hela Norrbottens län är Luleå rankad som nummer fyra av 14 kommuner.

Text: Caroline Rönnberg

Foto: Luleåfotograferna

08 november 2018

Logotyp