Basketprofilen Felicia Ponturo: "För mig har idrotten betytt allt"

Felicia Ponturo var i femårsåldern när hon började med basketen och hon föll snabbt för sporten. Så småningom tog hon plats i Luleå baskets elitlag. Och även om hon lämnat elitsatsningen för egen del är hon kvar som tränare i sin moderklubb och är en viktig förebild för unga.

Luleå Basketspelaren Felicia Ponturo avslutade sin egen karriär ifjol men fortsätter sitt uppdrag som tränare för BK Vråken. "De mindre kvartersklubbarna skulle jag säga är hjärtat och kärnan i idrotten", säger hon.

Uppvuxen i en basketfamilj blev valet av sport tämligen självklart, även om hon under uppväxten testade på både fotboll och friidrott.

– Jag hade väl mer eller mindre inget val, men det är jag glad för, säger hon och ler.

Under sin aktiva karriär med Luleå Basket har hon tagit flera SM-guld och det var i kvartersklubben BK Vråken som har Tuna, Mjölkudden och Tuna som upptagningsområde som allting startade. Hon konstaterar att spontanidrotten och den gemenskap som idrotten som folkrörelse ger är viktig.

– Jag har vuxit upp på Mjölkudden i en familj där basketen varit en stor del. Jag är ju väldigt aktiv inom ungdomsidrotten framför allt och skulle säga att det är den som har gett mig mest genom min idrottskarriär.

Felicia Ponturo. Luleå Basket. Förebild. Nattidrotten. Foto: Jeanette Bergström 

Felicia Ponturo känner sig hemma i a-hallen på Luleå Energi Arena där hon under åren som elitspelare vunnit flera SM-guld tillsammans med laget.

I somras lämnade Felicia Ponturo elitbasketen som spelare, men hon har inte lämnat sporten. I dag tränar hon ett ungdomslag i klubben på sin fritid och under arbetstid är hon bland annat ansvarig för nattidrotten som lockar många ungdomar.

– Jag började vara ungdomsledare redan under min aktiva karriär och har alltid haft ett stort ideellt engagemang. Vi har alltid jobbat väldigt nära just med sammanhållningen i föreningen, och det är så viktigt att ha mentaliteten att vi stöttar varandra. Det har också verkligen färgat av sig på mig och bidragit till att jag har varit kvar så länge inom föreningsidrotten för den ger samhället så mycket och de här mindre kvartersklubbarna skulle jag säga är hjärtat och kärnan i idrotten.

Under sin egna karriär har det funnits förebilder som varit viktiga för hennes utveckling.

– De som lade min grund för just basketen är de ideella ledarna jag haft in min hemklubb. Personer som Emma Gustafsson, Theresa Palo och självklart även min pappa har varit otroligt viktiga för mig. Det har varit personer som varit aktivt närvarande och tagit sig tid, gett möjligheten till extrapass när det gått eller låst upp hallen på loven exempelvis.

Hur ser du på dig själv och din roll som ledare och förebild?

– Jag tycker det är viktigt med ett ideellt engagemang och att man lägger ned så mycket tid och gör det för att är intresserad och brinner för den arenan. För mig var det viktigt att ha närvarande och engagerade ledare när jag växte upp, och det är en sådan ledare jag själv också vill vara genom att möta dem med ett välkomnande hej och fånga upp varje individ. För mig har idrotten betytt allt – ifrån identitet till sammanhang där jag har kompisar från barnsben till vuxen ålder. Man pratar ofta om att idrottsrörelsen är fostrande och så har det verkligen varit för mig.

Felicia Ponturo. Luleå Basket. Förebild. Nattidrotten. Foto: Jeanette Bergström 

Felicia Ponturo vill i sin roll ansvarig för nattidrotten inom kommunen och tränare på sin fritid vara den positiva förebild för ungdomarna som hon själv mötte när hon började träna basket.

Som ansvarig ledare för nattidrotten i Luleå ger hon möjligheten för ungdomar att under helgerna ägna sig åt spontanidrott i olika former. Under fredagskvällar håller man till på Tuna och på lördagar på Porsön. Här är det till stor del ungdomarna själva som bestämmer vad de vill göra – och det blir alltifrån bollsporter till kampsport.

– Vi har en del planerade riktade aktiviteter där man får möjlighet att testa olika sporter, men det handlar det inte om den organiserade idrottsrörelsen utan är ett sätt att öppna dörren och sänka tröskeln in för barn och unga och styrs mycket av vad ungdomarna själva vill göra. Besökarna är en blandning av ungdomar av redan föreningsaktiva till dem som inte är det. Det blir en fin balansgång där de möter varandra, säger Felicia.

Även om hon, åtminstone för tillfället, lagt ner sin egen idrottskarriär utesluter hon inte en fortsatt elitsatsning i framtiden.

– Jag trivs väldigt bra där jag är nu, men jag har inte stängt några dörrar, säger Felicia Ponturo.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp