Unga idéer på Visionsdagen

Idag genomfördes Visionsdagen - en energirik mässa där 90 elever i årskurs 8 och 9 från Luleå fick visa upp sina framtidsvisioner på temat energi, hållbarhet och återbruk på Teknikens Hus. Eventet genomförs av "Gnistan - Unga idéer" som är ett nationellt samarbete mellan Vattenfall, Unga Forskare och tre science centers.

Gnistan tar ungdomars innovationer kring framtidens smarta energilösningar på allvar, där alla deltagare har möjlighet att vara visionärer. Gnistan svarar mot det ökade behovet av tekniskt kunnande och ingenjörer i framtiden och skapar naturvetenskapliga och tekniska intryck för framtida avtryck.

Totalt deltog 90 elever från Tunaskolan med bidrag under Visionsdagen. Visionsdagen är en stor och spännande dag för eleverna då de fick presentera sina visioner under rubriken "Designa din energismarta framtid – tema: Smart Vattenhantering"

Innovativt, genomtänkt och förnyande

Sammantaget var det 90 elever fördelade på 23 elevgruppper som deltog på mässan och det gick inte att ta miste på den kreativa, visionära andan bland deltagarna. Ljudnivån var hög på ett positivt sätt och man kunde ana spänningen i grupperna då den sexfaldiga juryn gick runt och inspekterade de olika montrarna. Under ledorden innovativ, genomtänkt, förnyande och samarbete hade juryn som uppgift att utse vinnaren för dagen.

– Ett oerhört svårt uppdrag eftersom alla har arbetat så genomtänkt och bra, sade jurymedlemmen Ulrika Larsson, VA-strateg på Luleå kommun.

Vatten vinnande koncept

Efter mycket möda och stor vånda lyckades till slut juryn välja ut det vinnande teamet och 1:a pris gick till projektgrupp "Aqua Tower" som gjorts av elever från Tunaskolans klass 9A.

Juryns motivering löd:

"Vatten är liv! Genom en lösning som är hållbar rakt igenom skapar "Aqua Tower" möjligheter för en hel värld att få tillgång till rent dricksvatten."

Alla vinnade bidrag fick diplom och presenter.

Juryn:

Juryordförande Lars Ejeklint, klimatcoach, Vattenfall
Ulrica Larsson, VA-strateg, Luleå kommun
Monica Nordlund, kommunikationsansvarig, Vattenfall nordiska vattenkraftverksamhet
Malin Brändström, utbildare, Teknikens Hus
Judith Maier, projektutvecklare, Unga Forskare
Emilia Nordlund, projektledare, kommunikation Vattenfall

Juryn bedömer:

 • Hur väl visionen svarar på utmaningen
 • Kvalitet och funktionalitet på arbetet/visionen
 • Hur innovativ visionen är
 • Hur väl genomförd själva presentationen är

  Även hedersomnämnanden delas ut under kriterierna:
 • Bästa montern
 • Bästa samarbetet
 • Mest hållbara idén
 • Bästa vardagslösningen
 • Mest innovativa idén


FAKTA Gnista - Unga idéer

 • Mässan riktar sig till högstadiet och har som syfte att väcka intresset för naturvetenskap och teknik bland unga och erbjuda dem möjlighet att engagera sig i samhällsutvecklingen.
 • Är ett nationellt samarbete mellan Vattenfall, Unga Forskare och tre science centers.
 • Se bilder och läs mer om de olika projekten som ungdomarna presenterade på VA-avdelningens webbsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Eva Sundgren
Bild: Luleå kommun

13 november 2018

Logotyp