Byggnadsvård helt rätt i tiden

Friluftsmuseet Hägnan fortsätter etablera sig som en länsarena för byggnadsvård. Nästa vecka drar de populära byggnadsvårdskvällarna igång igen med teman som funkis, husdatering och hur du undviker fukt i ditt gamla hus. 

Hur daterar jag mitt hus? Vilken hjälp hittar jag i arkiven? Vilka spår finns att se i min byggnad och hur kan jag tyda dem? Det är frågor som får svar under säsongens första byggnadsvårdskväll då arkivarien Karin Tjernström, Norrbottens museum och byggnadsvårdaren, Kent Vesterlund, föreläser.

 

Nu är vårens program för byggnadsvårdskvällarna klart och innehåller allt från gamla nyttoväxter till isolering av gamla hus.

Efter första träffen följer kvällar med teman som fukt och isolering i gamla hus, vad man bör bevara vid renovering av funkishus och hur trädgårdslanden såg ut i Norrbotten förr i tiden.

Vårens program avslutas med en byggnadsvårdsdag den 30 maj.

Här kan du läsa mer om byggnadsvårdskvällarna och se hur du anmäler digPDF.

Friluftsmuseet Hägnan står som arrangör i samarbete med Norrbottens museum, svenska byggnadsvårdsföreningen, Länsstyrelsen Norrbotten, Nederluleå Kyrkstugeförening och Luleå kommun.

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm

22 januari 2019

Logotyp