Luleå Live 2022 - hela artistlistan

Nu är alla artister för Luleå Live presenterade och slutsumman stannar på hela 45 stycken. Missa inte kommunens gratisfestival till helgen 11-12 november.

Bakom Luleå Live står Luleå kommun som för andra året låter stadens hotell och restauranger förvandlas till scener när centrum fylls av musik.

45 artister är klara för Luleå Live, kolla in hela listan!

Här hittar du hela spelschemat inför 2022 års Luleå Live. Länk till annan webbplats.

a n ï m a mer känd som annie v och xivana, breddar sin musikaliska plattform genom nyskrivna låtar på svenska. Med sin elektroniska bakgrund finns en nyfikenhet och ett behov av att klä om både nya och tidigare alster i en live-setting. Denna kväll backas hon upp av tre genreöverskridande Luleå-profiler som genom åren setts och hörts i otaliga konstellationer. Missa inte detta unika tillfälle att ta del av deras gemensamma crossover-experiment.

FROWN är en hiphop/pop artist från Skellefteå född 2004. Han har skrivit musik sen han var barn och har använt det som en säker punkt i sitt liv så länge han kan minnas. I sina texter skriver han ner det som tynger honom för att kunna fokusera på det positiva i livet. År 2021 släppte han sin debutsingel "Tired" efter att han samma år träffat producenten "Smiley" på en fest. De började jobba tillsammans och FROWN föddes. Sedan dess har FROWN släppt låtar inom allt ifrån hiphop, melodisk rapp och drömmig pop. Hans första spelning någonsin infaller på Luleå Live den 12 november.

Nagoon, aka Luleås hemtrevligaste band, kommer hem till stan med sin uppriktiga gitarrpop. Här varvas krautiga E4:or med innerligt köksbordsplinkande. Trions texter kan beskrivas som en bitig norrbottnisk vinterdag - lager på lager! Bandet är aktuella med sitt debutalbum, “After Us, The Flood”, producerat och inspelat av Anton Alamaa (Mattias Alkberg, Raring). Singeln “Lost in Translation er et lækkert nummer” enligt Bands of Tomorrow. Uppföljarna ”You Are Snow” och “Blueprint (For A Broken House)” har uppmärksammats av P3 och Popmuzik. HYMN hävdar att “Nagoon från Luleå låter som ett norrländskt Grizzly Bear ungefär”.

Alma Augusta är artisten, låtskrivaren och producenten från Leipojärvi, som med en vibrerande ton i rösten tar åhöraren med på en resa genom svidande hjärtan, vardagscitat och skogens djup. Indie möter visa och blues i norraste Norrlands dagbokspoesi. Alma Augusta jobbar just nu på debutalbumet, samtidigt som förfrågningarna om att spela live avlöser varandra. Nu kommer hon till Luleå Live, och delar sina nära berättelser i osläppta låtar, med sitt nya drömband.

Febern kör synthdrypande VCR-pop från en iskall och blåsig industristad. Bandet grundades 2020 av Erik Gotfredsen och Anton Jonsson ur askan av gamla gymnasieband och en gemensam kärlek till electro, disco, synth och 80-tal, som en omöjlig Miami-illusion i ett skoningslöst vintermörker. Med maskiner och sequencers som övriga bandmedlemmar mejslade de fram ett nytt sound, blastad ur walkmans och frambrusad genom slitna VHS-band, kombinerad med modern elektronisk pop och tintad med neonfilter. Febern rör sig i hybridvärlden mellan livemusicerande och DJ-framträdande. Live kopplas synthar, trummaskiner, liveinstrument och rörlig bild ihop till en audiovisuell upplevelse.

Ubb & Stubb är en akustisk trio från Luleå och Piteå som spelar egna och andras låtar med jordnära arrangemang. Trions egna låtar med underfundiga texter på svenska bjuder bland annat på ett möte med den rationella ingenjören Eliasson, ett recept på en smet, vardagsbetraktelserna “Det är dax” och “Segla iväg” samt den ömma kärleksförklaringen “Du är som luft för mig”. Det egna materialet blandas med andras låtar som du (förmodligen inte) har hört förut. Bandet uppmärksammar också andra artister från Norrbotten i sitt låtval.

Bieffekt bjuder norrländsk boombap, trap och lite alternativt.

Maisy är ett band som spelar covers av låtar deras publik känner igen och gladeligen sjunger med i. Maisy består av fyra medlemmar som till sommaren tar studenten från musiklinjen; Elin Jakobsson - sång, Isac Berg - gitarr, Joel Alkberg - bas och sång, och Nico Holmberg - trummor. De spelar blandade covers från alla möjliga genrer. Några artister de tidigare spelat låtar av är Veronica Maggio, Green Day, Amy Winehouse.

Tall Blonde har ett sätt att förstå samtiden genom att söka sig bakåt. Musiken plockar från folk, 60-tal och 70-tal. Ljudbilden är jordig, ibland karg men oftast bördig, omsorgsfullt utsmyckad och tidlös i sitt melodispråk, uppbackad av trasiga beats, Beatlespianon och blixtrande synthfragment.

Anna Morin & Jonas Öberg Duo är ett nystartat duoprojekt med sångerskan Anna Morin och pianisten Jonas Öberg. Repertoaren spänner från smooth jazz till soul och pop – allt i egna tolkningar och arrangemang.

Peter Åberg från Dalarna är en lovande ung artist och låtskrivare på den svenska indiepop-scenen. Förra året stod han som vinnare av Imagine Sweden 2021 – Sveriges största musiktävling för unga. Med sin uttrycksfulla personlighet, sina lekfulla men samtidigt allvarliga texter, i samspel med den organiska, nära ljudbilden och en röst som liknar en yngre Albin Lee Meldau, känns Peter Åberg helt rätt i tiden.

Anton Trubadur är kanske mest känd för att riva av episka covers. Men kvällen till ära tar han på sig en annan kostym där det egenskrivna materialet får ta mycket större plats. Gamla klassiker utlovas men det finns även en chans att lite nytt slinker med. Med fokus på kraftfulla texter med inspiration från barndomen är målet att alla som lyssnar ska åka på en emotionell käftsmäll någon gång under kvällen.

Wilma är en ung artist och låtskrivare från Kiruna som berör med känslostarka texter och säregen röst i poppiga ballader. Trots att Wilma bara är 17 år har hon redan gett ut flera låtar, varit Veckans färsking i P4 Norrbotten, uppträtt på Kirunafestivalen och varit med som sångerska i internationell filmmusik.

Anna Sellén, aktuell med färska singlarna Jag Hade Fel och Innan Du Går, debuterade som låtskrivare 2016 och har sedan dess släppt flera singlar och en EP, varit Veckans färsking med fyra låtar och ligger på P4 Norrbottens låtlistor. På Luleå Live bjuder Anna och det nystartade bandet på bossadoftande pop och melodiös melankoli med en röst som berör, djupa, berättande texter om livet, glädjen och sorgen.

Foggy Arendt grundades i Luleå våren 2021 och består av trummisen Viktor Ek, gitarristen Hussam Ghezeire samt basisten och sångaren Aaron Grape. Bandet debuterade på Kulturnatten i Luleå 2021 och har sedan dess släppt tre singlar, spelat live ett tiotal gånger i bland annat regionala finalen av P4 Nästa, samt varit P4 Norrbottens Veckans färsking. Musiken har influenser av bland annat Luleåartisten Hurula, Red Hot Chili Peppers och diverse 70-tals-rock. Sinsemellan kallar bandet sin musik för rökpaus-på-takterrass-rock, men mer officiellt skulle Foggy Arendts musik kunna kategoriseras i närheten av indierock och alternativ rock.

NiwrianCreature gör alternativ musik om sitt liv som transman men influenser av blues och artisten Björk. Det bjuds på en akustisk spelning på Karl August och startas med låten som sjöngs på idolaudition.

Mica Juuso kommer tillsammans med sina vänner Emil Sällström och Isak Lundberg bjuda på låtar med pop, r&b och soul-känsla i en lugnare tappning. 2020 gjorde hon singeldebut med låten Get Down och är för tillfället aktuell med låten July som de släppte tillsammans i början av året.

Isa Landelius kommer till Luleå Live med sina favoritsånger i fickan, sånger om kärlek, förlust och Börtnäsheden. Isa sjunger och spelar piano och med sig har hon Kalle Nyman på bas och gitarr.

Aviana. Aviana har de senaste åren vuxit fram som ett av de starkaste internationella Metalcore banden från Sverige. Med över 25 miljoner streams världen över fortsätter fansen att strömma in från alla hörn. Den 11 November gör bandet debut i norr på Luleå Live och med sig har de det rykande färska albumet Corporation.

Tribe Friday. Med sin hjärtskärande blandning av indierock, dansant pop och emo har Tribe Friday fångat en hängiven publik över hela världen. De har turnerat på två kontinenter, spelats flitigt på radio och nominerats till “Årets grupp” på P3 Guld, samt uppträtt på galan med samma namn och deltog 2022 i Melodifestivalen.

Järnfabriken. Järnfabriken är ett rockband med hjärtat i Luleå och rötterna i proggmusiken. Med nyligen släppta fjärde albumet; Vita Duvan, som har en liten taggtråd rakt igenom sig sjunger Järnfabriken om en livstid genom olika livsöden. Livets tvära kast. Det finns bara en sak som kan segra mot allt det mörka. Kärleken.

Zacke. En kulturbärare som satt Luleå på hiphopkartan. Den trefaldigt Grammisnominerade rapparen och producenten är en av 2010-talets viktigaste svenska hiphopröster. Över fyra album har han etablerat sig som en av scenens främsta historieberättare och skickligaste rappare. Sylvassa texter och en unik musikalisk precision.

Broder John. Umeå-bördiga Broder John blev snabbt efter 2016 års solodebut ”Cool” en av scenens mest intressanta röster och hyllningarna lät inte vänta på sig. På ett avväpnande sätt behandlades tonåren med en träffande precision över unika ljudlandskap. Sedan dess har han bland annat släppt kritikerhyllade albumet ”DRIFT”.

Rickard Arnberg. Sångaren Rickard Arnberg med band bjuder på musik från sin nya EP "Då, nu och sen igen", mysig mysig soul/jazzpop med upplyftande texter om kärlek från olika perspektiv.

Med Rickards tonsäkerhet och inlevelseförmåga blandat med smakfullt och svängigt spel av Per Ödberg på gitarr och Arvid Löfvenhamn på piano utlovas inget annat än en minnesvärd stund.

John Henry. Det löper en osynlig, röd tråd mellan södra USA och norra Sverige. En blandning av sammanbiten kärvhet, drastisk humor, grusvägar och grödor som de flesta storstadsbor aldrig får erfara. Med en alldeles egen nerv och känsla framför John Henry mestadels egen nyskriven musik. De bjuder på Honky Tonk, Western Swing och Americana med texter om om liv och död, längtan och lust, helgon och syndare, med en känsla och tradition som om låtarna skulle vara skrivna under förra århundradet. Svenska Mästarna i OldTime/Bluegrass 2009 & 2012 har gått vidare och blivit elektriska.

Leyli är en låtskrivare, sångare och gitarrist, bosatt i Piteå. Hennes musik influeras av flera olika genrer så som blues, country, americana och amerikansk västkustrock. Debutsingeln "Darkest before the daylight" släpptes hösten 2020 och nästa singel släpps inom kort.

The Chickpeas Band är nu inne på sitt tolfte år och levererar scandicana om kärlek, uppbrott & ett liv på drift. Sedan starten har de tillbringat sina somrar på turnéer längs väg och räls. På intima landsbygdsscener, festivaler och på bejublade konserter inför fullsatta bistrovagnar. Två EP:s och sju singlar har släppts genom åren - och 2019 släppte bandet äntligen debutalbumet ”Desert Lands”.

Sara Wohlin Zerpe har sina rötter i skogarna kring Boden. Hennes musik är norrbottnisk indiepop på svenska. Ärligt, sårbart och poetiskt. Trots vemodet i musiken och texterna kan man alltid ana något hoppfullt och ljust. Våren 2021 släppte Sara sin debut-EP ”Gör det nu”. Wahwah.se skrev i en recension av singeln ’Det du sa’: ”Sara ger starka Säkert-vibbar med sitt norrländska sound” och Tove Magazine beskrev samma singel ”Med sin mjuka, trolska röst sjunger Wohlin Zerpe om att köra fort i full snöstorm.”

Lisa Howard. Efter en tur till USA i hopp om att hitta inspiration vände artisten och låtskrivaren Lisa hem till Sverige och började skriva låtar på svenska. Den 30 april släpptes första singeln ”Jag ljuger för mig” via Universal Music. Lisas texter berättar om de där svinjobbiga uppbrotten och kriserna, om utmaningarna hon möts av och känslan när man har tagit sig igenom mörkret och hittat ut på andra sidan.

Paula Jivén. Den 17-åriga svenska låtskrivaren och artisten från Göteborg har redan odlat en helt egen röst, en röst som trotsar alla förväntningar i hennes originella popmusik. Med ett självbeskrivet uppdrag att "störa de bekväma och trösta de störda" är Jivén inställd på att leverera ett debutverk som avslöjar hennes suveräna gåvor som berättare och kraften i hennes fängslande röst.

Graham Lake flyttar på gränserna när han utforskar popens yttre räckvidd. Hans signaturstil understryks av gitarrdriven produktion, dansgolvsklara beats och rent orubblig sång. Den Stockholmsfödde sångaren, låtskrivaren, producenten och multiinstrumentalisten slutar aldrig leta efter sätt att bryta formen, vilket framgår av en serie singlar 2021 och 2022 för EMI och mer kommer.

Esther. Sedan Esther Lennstrand för tre år sedan växlade upp sin karriär har hon bland annat hunnit vara förband åt Deportees, Miike Snow och Amason samt lägga körsång på ett Håkan Hellström-album. Esther levererar rak, medryckande sovrumspop av bästa snitt, inte minst med hjälp av vibrafon, som bidrar till en atmosfär som inte liknar mycket annat.

GERD. Elin Gerd Mona Lundgren, på scen kort och gott GERD, från Karlstad debuterade stort med singeln Lies For A Liar som blivit tokhyllad av kritiker både hemma och internationellt. Hon har beskrivits som en unik sammansvetsning av Lana Del Rey, Lorde, Adele och Billie Eilish för sin melodramatiska indiepop inspirerad av naturen.

demekech. Uppväxten i Byske med svensk pappa och en mamma adopterad från Etopien gav henne tidigt en känsla av mellanförskap. I musiken delar demekech med sig av sin historia. Med ett drömskt och alternativt ljudlandskap, med influenser från RnB och folkmusik, behandlar demekech teman såsom småstadssyndrom och psykisk ohälsa.

Felicia Takman. Felicia Takman, som är en av de mest lysande svenska popstjärnorna just nu, skriver personlig pop på svenska och texterna är en stor del av hennes artisteri. Med sitt hyllade debutalbum ”Alla gör slut” nominerades hon förra året både till P3 Guld och en Grammis för ”Årets Nykomling”. Nu aktuell med nya singeln ”Sommarn har ett grepp om min hals”.

Ida Redig. Med ”Allting som vi sa” slog Ida Redig an något i Melodifestivalen. En sträng av stor, egenskriven pop på svenska. Låten blev genast en favorit och segertåget fortsatte genom landet på Diggilooturnén. Som final på året då allting hände fyllde hon helt på egen hand Stora teatern i Göteborg med ”For One Night Only”. Nu väntar större äventyr och flera nya släpp.

Franska trion. Det kultförklarade bandet vars musik är ett kapitel för sig och svår att jämföra med något annat. Med sin intensitet och närvaro har trion gjort sig kända för minnesvärda liveframträdanden. Franska trion nådde härom året en bredare publik när de stod för en uppskattad medverkan som ett av husbanden i SVT:s klassiska långkörare ”På spåret”.

Little Jinder. Med hits som ”Vita bergens klockor”, ”Super 8” och inte minst ”Goldwing” (tillsammans med First Aid Kit) är Little Jinder i dag ett etablerat och självskrivet inslag i den absoluta toppen av svenska artister. Med nya albumet ”Salta diamanter” visar Little Jinder återigen nya sidor av sig själv och med det i ryggen ger hon sig ut på en turné som också når Luleå Live.

Bo Selinder. Nya albumet “Andra rummet” firas dubbelt upp under Luleå Live! I albumet beskriver han nutidens absurditeter med otidsenlig tidlöshet och desarmerande språklig lekfullhet. Lite som en Tage Danielsson som råkat födas bland miljoner millennials. Och som vanligt: ett härligt uppfriskande kroppsspråk, smittande scenenergi och musikaliskt totalt självständigt.

Fredrik Strage. Journalisten och författaren gästar med sin enmansshow ”Strage on Stage”. Denna blandning av föreläsning, standup och popkulturell predikan har dragit stor publik över hela landet. ”Strage on Stage” handlar om vad musik betyder för oss. Det är en underhållande resa genom rockmytologi, popnostalgi, idoldyrkan, vinylfetischism och oläsliga bandloggor.

Love Antell, med en bakgrund i Florence Valentin, har med album som ”Barn av Amerika” och ”Gatorna tillhör oss” beskrivits som en av vår tids skarpaste Stockholmsskildrare. Hans kampsånger sträcker sig även långt utanför huvudstadens gränser. Den 9 november släpps den nya EP:n ”Ideal och livet” – den andra delen i en följetong av totalt tre släpp som inleddes med vårens EP ”Flytta på molnen”.

The Magnettes är nyss hemkomna från en Kanadaturné och med två nya singlar runt hörnet bjuder Pajalabandet på två unika akustiska spelningar. Det blir en blandning av nya arrangemang ur bandets repertoar och tidigare osläppt material, framfört i en avskalad sättning skräddarsydd för just Luleå Live. The Magnettes släppte debuten ”Ugly Youth” 2017, från vilken singeln ”Young & Wild” roterade flitigt i P3. De har turnerat i 20-talet länder, hörts i program som ”Elite” (Netflix), ”Finaste Familjen” (TV4) och ”Teen Mom” (MTV) och framträtt i buren på SVT:s ”Musikhjälpen”. Hösten 2022 kommer dubbelsingeln ”Karma Baby/Costa Rica”, släppt i samarbete med K51.

Johan Airijoki. Gällivaresonen släppte det hyllade soloalbumet ”Vissa saker måste brännas” 2015 och senaste släppet var ”Får jag vara din kille” med Malmfältens Rockklubb. Nu kommer glesbygdsbluesaren till Luleå där han genomför två spelningar.

Clara Klingenström. Med ”Behöver inte dig idag” gick hon direkt till final i Melodifestivalen och rakt in i svenskarnas hjärtan. 2021 tog hon emot sin första Rockbjörn för årets genombrott. 2022 stod det klart att Clara nominerats till GAFFA-priset för Årets soloartist samt Årets pop/rock, följt av en grammisnominering för Årets Nykomling. I augusti 2022 släppte Clara Klingenström ”Jag vill inte ha dig tillbaks” tillsammans med Lancelot Hedman.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Björn Hansson/Therese Hedman

Foto: Pressbilder

Logotyp