Elbilar och laddning i kallt klimat

Hur funkar elbilen på vintern? Hur långt kan man köra? Hur löser man laddningen på hemmaplan? Frågorna kan vara många om man funderar på att skaffa elbil och därför bjuder Luleå Energi in till en helkväll på temat elbilar och laddning i kallt klimat den 20 februari.

Det byggs allt fler laddstationer för eldrivna bilar. Luleå Energi inviger sin nya supersnabbladdare den 20 februari.

Superladdare och infrastruktur

För dig som kanske är intresserad av att skaffa elbil inom en snar framtid erbjuder Luleå Energi en fullmatad kväll med fokus på elbilar och laddning.

Under kvällen kommer Luleå Energi att inviga sin nya supersnabbladdare och berätta om sina tjänster när det gäller laddning och laddinfrastruktur. Lokala bilhandlare kommer och visar upp sina elbilsmodeller och Luleå kommuns energi- och klimatrådgivare är på plats som oberoende part och svarar på frågor.

"Det går lika bra med celler-i"

Dessutom kommer Robert Granström, projektledare för EU-projektet ”Det går lika bra med celler-i”, och berättar om erfarenheterna från projektet. Målet med projektet är att undersöka hur elbilar klarar sig i vårt kalla klimat här i norr. I tre års tid utförs flera olika tester där man undersöker hur bra elbilarna fungerar i olika temperaturer.

– Vi testar inne i Arctic Falls testanläggning där vi använder deras frysgarage för att frysa ner bilarna till den temperaturen som vi tycker är mest relevant att testa i, och vi har då valt att kyla ner bilarna till minus 20 grader under laddning. Sen väntar vi till det är minst 20 grader kallt ute innan vi kör. Vi sätter på stolsvärmen, lyset, radion och 20 graders värme i bilen och kör konstant i 90 km/h tills bilens batteri är tomt, berättar Robert Granström, projektledare.

 

Så klarar sig elbilen i kylan

Robert visar och berättar om vilka resultat de fått i sina tester och berättar också om sina egna erfarenheter från att köra en elbil. Enligt honom är Norrbotten ett bra ställe att satsa på elbil, både vad gäller den offentliga sektorn men även för privatpersoner som pendlar.

– En optimal kundgrupp för rena elbilar är tvåbilsfamiljer som bor i villa och som pendlar. Det är enkelt att ordna med laddning och just de som pendlar kör ju många mil per år. Det är en myt att elbilar passar i storstäderna. Elen du förbrukar vid en mils körning kostar två kronor och det ger oss möjlighet att minska kostnaden för våra långa avstånd.

Lär dig mer om elbilar och laddning

Datum och tid: Torsdag 20 februari kl 17.00 – 19.30

Plats: Luleå Energi, Energigränden 1, Porsön

Anmälan: Anmälan görs till Luleå energi via länk nedan

Text: Lena Hedberg

Bild: Luleå Energi

06 februari 2020

Logotyp