Luleå Energis vd nominerad till Årets kraftkvinna

Varje år utser föreningen och nätverket Kraftkvinnorna "Årets Kraftkvinna" i syftet att lyfta fram förebilder i branschen. 2023 är Luleå Energis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vd Malin Larsson för första gången en av de nominerade.

— För mig handlar det om att få vara en förebild för andra kvinnor och våga bryta traditionella normer för att locka fler. Att få motivera andra kvinnor att våga ta steget in i en otroligt händelserik energibransch känns stort och viktigt för mig, säger hon.

Malin Larsson, VD Luleå Energi. Bild: Magnus Stenberg.

Utmärkelsen "Årets Kraftkvinna" ska synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn, och på så sätt motverka bilden av att det råder brist på erfarna ”kraftkvinnor” i branschen. Ett viktigt syfte är att locka ännu fler kvinnor till yrken framtidens energiyrken. Men hur jämställd är branschen i dag?

— Det finns fortfarande mycket att göra i en bransch som ännu är mansdominerad. Men i dag finns det också många, otroligt inspirerande och skarpa kraftkvinnor inom olika yrkeskategorier och ledande positioner. Det måste vi visa och berätta om så mycket vi bara kan.

För Luleå Energi är frågan om kompetens helt avgörande, och där är arbetet för inkludering och jämställdhet en nyckel för att bygga en välmående kultur – och för att klara kompetensutmaningen.

—Vi behöver kunna attrahera hela arbetsmarknaden, och då har vi inte råd att vara ojämlika. Därför blev jag så otroligt lycklig och stolt när vi tidigare i år utseddes till Sveriges mest jämställda arbetsgivare. Jämställda villkor är grunden. De unga kvinnorna på Luleå Energi behöver inte fundera på om de har jämställda villkor eller inte. Det är en härlig känsla för mig. Så borde det vara för alla kvinnor i alla branscher, men tyvärr är det ingen självklarhet.

Normerna som stöper oss

Enligt Malin Larsson riskerar branschens traditionella normer stöpa oss i en viss form, och på så sätt skapa en ojämställd arbetsplats där alla inte känner sig inkluderade och accepterade på lika villkor – eller får förutsättningar att nå sin fulla potential.

—Jag har på sätt och vis alltid kunnat vara mig själv, men jag har samtidigt fått anpassa mig efter en stark norm där du ska ha vissa intressen och både se ut och utrycka dig på ett visst sätt. Det lever kvar och präglar mig än i dag. Hade jag brutit för mycket mot normen hade jag kanske aldrig fått de jobben som jag har fått, och det är inte inkluderande och jämställt. När normer begränsar oss så blir det svårt för både medarbetaren och gruppen att nå sin fulla potential. Därför är mångfald så otroligt viktigt för både prestation och utveckling. Det måste vi alltid ha med oss.

Gruppen

Jämställdhet handlar mycket om att skapa rätt förutsättningar för att alla ska kunna göra sitt allra bästa och nå sin fulla potential. Malin Larssons ledarfilosofi för att nå dit handlar kanske mer än något annat om gruppen.

— Jag tror mycket på gruppens utveckling. Om grupper blir högpresterande team där alla blir lyssnade på och får bidra på lika villkor oavsett vem de är, då skapas ett ”vi” som gör att vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och något fullt naturligt. På Luleå Energi ligger fokus därför mycket på vad alla medarbetare kan bidra med, i sin grupp och på koncernnivå. Då blir frågan vi ställer oss: Vad kan vi åstadkomma tillsammans? Det är häftigt, och det börjar ofta med att alla i gruppen får bidra, må bra och kan vara sig själva fullt ut.

Avgörande med starka förebilder

Någon som sätter stort värde i att vara en förebild har ofta själv haft betydelsefulla förebilder att se upp till. Vilka har varit dina förebilder? Vad har de spelat för roll?

— Det har varit helt avgörande för mina val, för modet som har krävts av mig för att våga tacka ja till de uppdrag som jag har blivit erbjuden. Det handlar inte minst om kvinnor i Vattenfalls högsta ledning som inspirerade mig under min tid där. Därför känns det extra häftigt att nu få verka och nämnas i samma sammanhang som många av dem.

Ett högre värde

Om du får skicka ut ett budskap till alla potentiellt blivande kraftkvinnor och Luleå Energi:are där ute, vad skulle det vara? Varför välja energibranschen?

— För mig har energibranschen ett högre värde. Du jobbar med något som har stor betydelse. Just nu handlar det mycket om att möjliggöra hela samhällets energiomställning. Sedan finns det en otrolig spännvidd med många olika yrken och befattningar, hög kompetens och spännande projekt. Det händer mycket, det finns mycket drivkraft, och det finns redan många kraftkvinnor att inspireras av. Bli en du också.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Luleå Energi

Logotyp